23948sdkhjf

Halvering av oljeinvesteringene

Fram mot 2022 vil norske oljeinvesteringer bli redusert med mellom 65 og 72 milliarder kroner.

Det skriver analyseselskapet Rystad Energy i en ny fersk rapport, som NTB refererer til.

Det betyr at norske oljeinvesteringer fram mot 2022 vil bli nesten halverte.

Av nedgangen på mellom 65 og 72 milliarder kroner, vil mellom 27 og 43 milliarder skyldes koronapandemien – sammenliknet med investeringsplanene før koronakrisen, skriver NTB.

– Studien baserer seg på informasjon fra operatørene på norsk sokkel, som viser kostnadskutt i størrelsesorden 25 prosent, sier leder Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy til nyhetsbyrået.

Plattformbygging er mest utsatt, der man antar at markedet vil falle med opp til 70 prosent i 20222 sammenliknet med 2019-nivå.

– Jeg er redd for at det Stavanger opplevde i 2015, bare er småtteri mot det vi må stålsette oss mot nå, sier styreleder Monica Th. Bjørkmann i Norsk olje og gass.

Organisasjonen har utarbeidet et forslag der det heter at staten dekker nær 90 prosent av alle investeringer på norsk sokkel. I forslaget heter det: «Oljeselskapene betaler samme beløp i skatt til staten, men på et annet tidspunkt. I stedet for å vente seks år på å få skattefradraget, får oljeselskapene skattefradrag samme år som investeringene foretas».

Forslaget fra Norsk olje og gass skal behandles i Stortinget, og FrP har allerede uttrykt støtte til forslaget, melder NTB.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093