23948sdkhjf

«Koronaviruset rammer økonomien hardt»

«Så langt er industrien nokså begrenset redusert, men utsiktene fremover er mildt sagt svake.»

Det skriver salgs- og markedsdirektør Thomas Engen i Astrup i sin månedsrapport for mars.

Den er preget av koronaviruset og fallende oljepris.

«Koronaviruset har gitt sjokkbølger i den globale økonomien og en rekke bransjer er rammet hardt. Så langt er industrien nokså begrenset redusert, men utsiktene fremover er mildt sagt svake. Kina ligger foran i Korona-forløpet og der kom PMI for mars opp hele 16,3 til 52,0. I Norge kom krakket nå og vi fikk fall på 9,7 til 41,9», skriver Engen i rapporten.

Han skriver videre at i tillegg til pandemien, er Norge rammet av det verste fallet i oljeprisen noen gang etter at avtalen med å begrense oljeproduksjonen mellom Russland og Saudi Arabia opphørte. Fra starten av mars er oljeprisen mer enn halvert, noe som har gitt sjokkbølger inn i oljeindustrien. Planlagte prosjekter settes på hold, varsel om permitteringer er utbredt.

«Verftsnæringen er også utsatt etter at de i stor grad har omstilt seg fra å levere offshorefartøy til cruisebåter. Dette markedet er helt punktert etter koronapandemien og verftene går en usikker fremtid i møte. Krisepakkene fra regjeringen kommer på løpende bånd, men de er i første rekke kommet for å dekke reiseliv og servicenæringen som ble rammet umiddelbart. Byggebransjen er kanskje den som ser ut til å holde farten best til nå, men også der blir det utfordringer på sikt. Metallene på LME har falt gjennom mars, men effekten i norske kroner er fraværende grunnet den svake kronen. Norges Bank har besluttet å støttekjøpe kroner», heter det videre i markedsrapporten.

Italia og Spania er svært hardt rammet av korona-pandemien og flere produsenter er stengt. Dette gjelder også Valbruna og Acerinox, men de vil trolig åpne igjen rett over påske. Det er for øvrig nokså normale leveringstider på det meste av rustbestandige stål, Outokumpu har levering i slutten av mai. På aluminium er det korte ledetider fra Hydro Karmøy, ellers ligger de fleste verkene på sju til åtte uker. Pressverkene har fortsatt moderat etterspørsel og de fleste verkene i Norden kan levere på tre uker. Det er forventet at redusert etterspørsel fra bilindustrien vil påvirke markedet i andre kvartal.

«Prisen på rå-aluminium steg i mars grunnet den rekordsvake kronen. Dette påvirker også bearbeidingsprisene betydelig, særlig på lakkert og elokserte materialer. Skrottillegget på stål gikk opp til 2057.- kr/ tonn for 520M, og gjennomsnitts-prisen på kobber gikk opp med 45 øre per kilo. På plast halvfabrikat er det normal leveringstid på mange materialer, men etterspørselen etter skjermer og visir i transparent plast (PMMA,PC, A-PET, PETG, PVC) har eksplodert. Smitteverntiltak over hele Europa har støvsuget markedet fullstendig og det er lange leveringstider. Prisen på disse materialene kan komme til å øke», avslutter Thomas Engen.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.131