23948sdkhjf

To oppdrettssoner får rødt lys

Regjeringen vil lakselusa til livs, og i et nytt forslag som presenteres i dag, foreslås det to røde soner, som innebærer at produksjonen av oppdrettsfisk må ned.

Det er NRK som skriver at Regjeringen nå foreslår å opprette to soner der produksjonen av oppdrettsfisk må bli mindre grunnet sterkt press fra lakselus.

Les også: Rekordoppslutning om laksevekst

Statskanalen skriver at myndighetene foreslår å innføre såkalte fargeinndelinger av de 12 produksjonssoene som styrer norsk oppdrettsnæring. To av sonene får såkalt rød farge, og det betyr at her skal produksjonen av oppdrettsfisken ned.

Fag- og fargeinndelingen kan medføre at flere milliarder står på spill dersom Regjeringen foreslår å ikke tillate økt oppdrettsproduskjon.

De 13 sonene strekker seg fra Nordhordland i nye Vestland fylke til Hustadvika i Møre og Romsdal.

Slik er soneinndelingen:

Les også: Fra olje og gass til oppdrett

  • 9 soner er grønn: Det betyr at oppdretterne i disse sonene kan søke om å få øke produksjonen.
  • 2 soner er gule: sone 10 (Andøya til Senja) og sone 3 (Karmøy til Sotra). I disse sonene er lakseluspresset såpass høyt at det ikke er tilrådelig å øke tallet på oppdrettsfisk.
  • 2 soner er røde: sone 4 (Nordhordland til Stad) og sone 5 (Stad til Hustadvika). Lakseluspresset i disse sonene er så kritisk at myndighetene mener produksjonen må tas ned.

Nærings- og fiskeridepartementet baserer fargeleggingen på naturfaglige råd. I områder der påvirkningen av lakselus har vært ulik i 2018 og 2019 har departementet gjort en samlet vurdering hvor også samfunnsøkonomiske konsekvenser har spilt inn. Dette er i tråd med Havbruksmeldingen.

– Vi har lagt særlig vekt på utviklingen i områdene når vi har tatt avgjørelsen om hvilken farge områdene skulle få, sier fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen i en pressemelding.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.129