23948sdkhjf

Ser mest framover – etter 400 års drift

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Sannsynligvis er de den industribedriften i Norge som kan vise til lengst sammenhengende virksomhet. Men Hydro Vigelands Brug er mest opptatt av fremtiden.

Nå i januar markerte Hydro Vigelands Brug at det er nøyaktig 400 år siden det ble etablert industriell produksjon på stedet. Industrihistorien startet da presten fra Tveit kjøpte fallrettigheter på Vigeland-gården slik at han kunne utnytte strømmen i Otra til å bygge sag.

Det endte med sju oppgangssager i fossen. Senere ble det jernverk på stedet og fra 1908 har det vært produsert aluminium på anlegget.

- Etter 2. verdenskrig gikk etterspørselen etter aluminium ned. Det hadde sannsynligvis sammenheng med at krigsindustrien av naturlige grunner fikk mindre å gjøre. For å tilpasse seg endringene i markedet, så gikk man over til å produsere aluminium med særlig høy renhetsgrad i Vennesla, forteller adm. direktør Ole Harald Mykland.

Han har vært sjef på Hydro Vigelands Brug i ett års-tid, men er stolt av både historien og produktene som verket leverer.

- De siste årene har vi sett en økende etterspørsel etter våre produkter, blant annet fordi aluminiumet vi produserer brukes i ulike LED- og LCD-skjermer. Ikke minst alle skjermene som de siste årene har kommet i de fleste biler, er produkter hvor det er benyttet aluminium fra oss. Du vil også finne aluminium fra Vennesla i de fleste smarttelefoner. Sannsynligvis bruker både Apple og Samsung materiale fra oss i sin produksjon, sier Ole Harald Mykland.

I dag er Hydro Vigelands Brug Norges eldste aluminiumverk i drift, men de skiller seg altså fra de øvrige aluminiumsprodusentene i Hydro-konsernet gjennom å produsere et særlig rent aluminium som har helt spesielle egenskaper. Særlig elektronikkindustrien etterspør aluminium med den kvalitet og renhet som Vennesla-bedriften kan levere.

"Vanlig" aluminium har en renhetsgrad på 99,5 prosent. Hydro Vigelands Brug leverer en renhetsgrad på 99,999 prosent. Men verdiskapingen som ligger bak disse små desimalene er formidabel.

- Våre produkter har flere ganger høyere verdi enn ordinær aluminium som produseres andre steder. Innenfor vår nisje regner vi med at vi har rundt 80 prosent av verdensmarkedet, og vår erfaring er at dette er et marked som er mindre prisfølsomt enn annen aluminiumsproduksjon. All vår produksjon går til eksport, og vi mener fremtidsutsiktene er svært lovende i vårt marked, sier Ole Harald Mykland.

GAMMEL: Hydro Vigelands Brug har holdt det gående i 400 år. FOTO: HYDRO

Hydro Vigelands Brug har i dag 35 medarbeidere og omsetter for rundt 80 millioner kroner i året. I Hydro-sammenheng er de en liten bedrift, men de føler seg absolutt verdsatt og satset på av konsernet.

- Vi har svært høyt kompetansenivå blant våre medarbeidere. Vi har en veldig fin blanding av både svært erfarne ansatte og ny kompetanse som tilfører oss verdifull kunnskap. Det er også verdifullt for oss at vi er en del av Eyde-nettverket. Vi har et fagmiljø av prosessindustri i regionen, og det er verdifullt å lære av hverandre, samtidig som vi også har hatt gleden av å rekruttere flinke medarbeidere med erfaring fra andre prosessindustribedrifter, påpeker Mykland.

Vannkraften og fornybar energi har vært avgjørende for de 400 årene med industrihistorie som fortsatt lever i beste velgående ved bedriften. Fortsatt er tilgangen til energi til konkurransedyktige vilkår en avgjørende rammebetingelse, men kraftproduksjonen som fortsatt foregår vegg i vegg med verket er nå tre ganger større enn det Hydro Vigelands Brug selv trenger og det er nå skilt ut som eget selskap.

Med den unike kompetansen ved bedriften og produksjonsutstyr som er skreddersydd for formålet, så er Ole Harald Mykland veldig positiv til fremtidsutsiktene.

- Vi er også glade for at vi har fått flinke lærlinger de siste årene. Vi har et godt samarbeid med Vennesla videregående skole og føler oss trygge på at vi også skal sikre rekrutteringen i årene fremover, fastslår Mykland.

 

Kilde: NHO
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

DESS Aqua signerte med TESS

Laksepakkeri slår seg på nytt konkurs

1

Ut i Europa med stol-system

Har funnet erstatningsverft

Går sammen for nullutslipp i maritime sektor

Kleven vil undersøke sin nye eier

Nyhetsbrev

Bergensfirma kjøper opp Hallmaker Group AS

Ny NHO-rapport: Klimaforpliktelser gir Norge konkurransekraft

Kongelig oppdrag for Endur Maritime

En sædcelle til besvær

Her er robothunden Spot

Mild vinter – må permittere

Gir bonus til alle ansatte

Vellykket prøvetur for "NG Endurance"

130 millioner kroner til katapult-sentrene

Eksportnedgang i januar

SE VIDEO: Korketrekker-design pusher ariktekt-grenser

Et skoleeksempel på bærekraftig design

Tysk gruve kan løse flygeaske-utfordringer

9 milliarder forskningskroner har funnet veien fra Brussel til Norge

Ukas vits: Damesko

Statnett tilrettelegger for næringsutvikling på Nordmøre og i Romsdal

Fornybar-boom hos Aibel

Erstatning for takboks på Tesla

Stig Remøy kreves for 25 millioner

Ukens vits: Glassmesteren

Vil bygge Norges første krillfabrikk

Ukens vits: Hevn

Ny daglig leder i IKM Elektro

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Bergsli-Hantek finner de riktige komponentene

Pumpestyring for avløpsvann

Sertifisering bidrar til bærekraftig fiskeoppdrett

Problemer med groe?

Noble Installation fyller 20 år

Fredriksstad Motorfabrik leverer igjen

Drain Gullies : Brann og eksplosjonssikring på fartøy

Gritco etterkjøler fra Norclean AS

Iglidur J3B fra ASI Automatikk

Har du husket å sjekke oljen?

Kemppi på Industriens Motemesse 2020

IKM Instrutek har blitt forhandler for WIKA i Norge

ASI Automatikk og verdens første high voltage FerryCharger

Er du skips- eller båtbygger?

Prøveutstyr for tilslag

Kemppi På SMART Sveis konferansen 2020

78 grader nord og 140 km fra sivilisasjonen

Miniatyr CANopen enkoder med redundant Hall sensor

Miljøvennlig støvfri sandblåsing - Korrosjons-Teknikk AS

Okuma Multus U4000

Ansatt i 40 (!) år

Utvidet dynamosortiment

Ace-Wipes fra Lumatek AS

HMS leverandørpris 2019 tildelt NOT Overflatebehandling AS

Ny nettside - Rabatt: 22% på alt

Send til en kollega

0.141