23948sdkhjf

Statsministeren åpner i dag Johan Sverdrup-feltet

Statsminister Erna Solberg vil i dag foreta den offisielle åpningen av Johan Sverdrup feltsenter. Olje- og energiminister Sylvi Listhaug vil også delta på åpningen.

Siden Equinor og Johan Sverdrup-partnerne Lundin Norway, Petoro, Aker BP og Total startet opp feltet 5. oktober i fjor, er produksjonen nå økt til et nivå godt over 300.000 fat per dag.

Johan Sverdrup forventes å gi samlede produksjonsinntekter på mer enn 1.400 milliarder kroner, og mer enn 900 milliarder kroner i inntekter til staten.

De forventede utvinnbare reservene i Johan Sverdrup er 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter. To tredjedeler av oljen fra Johan Sverdrup vil forventes å bli produsert før 2030.

Feltet setter en ny standard for CO2-effektivitet. Strøm fra land gir rekordlave CO2-utslipp på godt under 1 kg per fat, sammenliknet med et globalt gjennomsnitt på ca. 18 kilo.  

ÅPNER: Erna Solberg åpner i dag offisielt Johan Sverdrup-feltet. FOTO: HØYRE

– Johan Sverdrup gir både høy verdiskaping og rekordlave utslipp. Dette gjør Johan Sverdrup til et fremtidsrettet oljefelt og en del av løsningen for reduserte utslipp. Elektrifisering er et viktig virkemiddel for å nå norske og internasjonale klimamål, med sikte på å redusere våre klimagassutslipp i Norge med 40 prosent innen 2030 og ned mot nærmere null utslipp i 2050, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor.

Johan Sverdrup bygger på en lang historie med verdifull erfaring og kompetanse. Feltet er også en pionér innen bruk av teknologi og digitalisering.

– Digitalisering gir nye muligheter få trodde vil være mulig for bare et par år siden. Det er nødvendig for å sikre den transformasjonen vi trenger for å lykkes med framtidig industriell aktivitet og verdiskaping på norsk sokkel, sier konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge, Arne Sigve Nylund.

På feltet er digitale løsninger integrert, for eksempel overvåker vi reservoaret og optimaliserer produksjonen takket være enorme mengder data som overføres fra brønnene. En «digital tvilling» gir en virtuell sanntidsversjon av det som skjer på Johan Sverdrup. Dette analyseverktøyet bidrar til å øke sikkerheten, øke inntjeningen og redusere utslipp.

Feltet forventes å produsere opp mot 660.000 fat olje per dag når det produserer for fullt. Platåproduksjon for fase 1 er opp mot 440.000 fat olje per dag og forventes nådd i løpet av sommeren 2020.

– Vi jobber systematisk med å øke verdiskapingen fra feltet og sikre høyest mulig utvinningsgrad. Ambisjonen for feltet er å oppnå en utvinningsgrad over 70 prosent, sier Nylund.

I driftsfasen kan Johan Sverdrup også skape sysselsetting tilsvarende mer enn 3.400 årsverk i gjennomsnitt hvert år.

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.111