23948sdkhjf

95 millioner til utslippsfrie løsninger

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Fire prosjekter får i alt 95 millioner kroner til å utvikle utslippsfri teknologi innen hydrogenbasert transport og bygg- og anleggsvirksomhet.

Les også: Fullelektrisk båt skal frakte turister til Lysefjorden  

Støtten gis gjennom PILOT-E, som er en felles samordnet finansiering i regi av Enova, Forskningsrådet og Innovasjon Norge. Målet for PILOT-E er å få frem nye, innovative ideer og bedrifter innen området miljøvennlig energiteknologi.

– PILOT-E gjør det mulig å satse tungt på å utvikle gode bærekraftige energiløsninger. Teknologi som gir reduserte utslipp og samtidig økt verdiskaping er etterspurt både nasjonalt og internasjonalt, ikke minst innen transportsektoren. Her kan Norge utvikle løsninger på vei mot lavutslippssamfunnet, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Viktige bidrag

De fire prosjektene som nå får støtte gjennom PILOT-E skal utvikle helhetlige løsninger som kan gi viktige bidrag på veien mot lavutslippssamfunnet. 71 millioner kroner tildeles to prosjekter som skal utvikle en helhetlig leveransekjede for hydrogen, mens 24 millioner kroner tildeles to prosjekter innen utslippsfri bygg- og anleggsvirksomhet. I alt deltok 12 konsortier med til sammen 79 partnere, derav 67 bedrifter og seks forskningsinstitusjoner, i konkurransen om årets støtte fra PILOT-E-tildeling.

Les også: "Flammen" i Sauda kan forsvinne

- Skal vi nå klimamålene må vi gjennomføre et radikalt skifte fra fossil energi til nye utslippsfrie løsninger i alle sektorer. Disse prosjektene viser at vi har et næringsliv som tar en lederrolle i å utvikle ny, lavutslippsteknologi. Klimakrisen er en enorm utfordring, men gir også nye muligheter for norsk næringsliv. Gjennom PILOT-E støtter regjeringen teknologiutvikling som kutter utslipp og legger til rette for grønn verdiskaping og nye arbeidsplasser, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Også olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg støtter satsingen:

– Hydrogen kan spille en viktig rolle i fremtidens energisystem og kan redusere utslipp i en rekke sektorer. Innen blant annet maritim sektor har Norge gode forutsetninger for å lykkes og i fjor tildelte PILOT-E midler til tre prosjekter for hydrogenfartøy. I år tas dette ett skritt videre gjennom tildeling til to prosjekter som skal skape en helhetlig verdikjede for bruk av hydrogen til sjøbasert transport. PILOT-E er et viktig virkemiddel for å få teknologien raskere i bruk, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

Hydrogen står sentralt i utviklingen av utslippsfrie transportløsninger. Tilførsel av utslippsfri hydrogen til en konkurransedyktig pris er nødvendig for å utvikle hydrogenbasert transport på land og sjø. De to PILOT-E-prosjektene som er knyttet til hydrogenforsyning er begge rettet mot sjøbasert transport nå i første fase. Prosjektene er ambisiøse og vil bidra til at hydrogen raskere kan tas i bruk i maritim sektor langs kysten

Les også: Enova-støtte til nytt hybrid tankskip

I det ene prosjektet leder BKK AS i Bergen et konsortium med sterke industrielle partnere som skal utvikle en storskala forsyning for flytende hydrogen som er tenkt som et første skritt mot en nasjonal infrastruktur for hydrogen.

Det andre prosjektet ledes av Flakkgruppen AS, som gjennom prosjektet Hellesylt Hydrogen Hub vil etablere en funksjonell og kommersielt bærekraftig verdikjede for hydrogen på Nord-Vestlandet. Prosjektet har som mål å utvikle og demonstrere en komplett leveransekjede for grønt hydrogen i Geiranger.

Erstatning av fossilt drevne anleggsmaskiner blir viktig for å få ned de høye utslippene fra bygg- og anleggssektoren. Totalt står anleggsmaskiner for ca. 1,6 prosent av de totale klimagassutslippene i Norge. Nye typer maskiner trenger nye former for energiforsyning på byggeplassen. Videre reduksjoner av klimagassutslippene krever at man også innoverer i selve bygg- og anleggsprosessen, blant annet med nye løsninger som redusert massehåndtering.

Prosjektet Datadrevet Anleggsplass er rettet mot nettopp dette. Her skal et konsortium ledet av Skanska oppnå en betydelig utslippsreduksjon ved å optimalisere kjøremønstre, koordinering og ressursutnyttelse av maskinparken ved hjelp av kunstig intelligens. Dette prosjektet vil redusere utslipp på eksisterende anlegg og samtidig bane vei for fremtidige autonome og utslippsfrie anleggsplasser når teknologien for dette er klar. Løsningen de utvikler vil gjøres tilgjengelig også for andre entreprenører og får på denne måten en effekt utover Skanskas egen virksomhet.

BKK AS i Bergen leder også et prosjekt rettet mot utslippsfri anleggsvirksomhet der ambisjonen er å etablere en «Energipartner» som vil ta en unik rolle i grensesnittet mellom nettselskapet og de øvrige aktørene i byggeprosessen. Det skal sikre tilstrekkelig effekt og energi for å oppnå utslippsfrie byggeplasser.

FAKTA PILOT-E

·        PILOT-E er et finansieringstilbud til norsk næringsliv, etablert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova

·        PILOT-E skal få frem nye, konkurransedyktige bedrifter innen området miljøvennlig energiteknologi.

·        PILOT-E samkjører de tilgjengelige finansieringstilbudene i virkemiddelapparatet og innebærer høyere forutsigbarhet for støtte, tettere oppfølging og sterkere koordinering.

·        PILOT-E skal redusere usikkerhet for bedrifter og gi dem bedre grunnlag for å planlegge – og dermed nå helt frem til markedet med nye løsninger.

·        PILOT-E støttes av Nærings- og fiskeridepartementet, Klima- og miljødepartementet og Olje- og energidepartementet.

·        For ytterligere informasjon, se pilot-e.no.

Kilde: Pressemelding fra ENOVA
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Wärtsilä vant kontrakt

Energy:Connected går for annethvert år

Norsk selskap tildelt subsea-kontrakter i Nord-Amerika

Midsund Bruk legges ned

Storkontrakt for Norsk Stål

ABB ferdigstiller leveranse til verdens mest avanserte, isgående gasstankflåte

Nyhetsbrev

Stort havvindspotensial

Råstål-produksjonen opp i 2019

Havvindskip ut av dokken

Flytter produksjonen utenlands – flere mister jobben

20 til 30 årsverk skal bort i Norge

Mann skadet på kabelleggingsskip

TESS utvider

Batterirapport gir klare anbefalinger

Lundin blir grønnere

Ukens vits: Glassmesteren

Redningsaksjon kan føre til tap av 500 jobber

Ytterligere ståltoll fra Trump

Semco Maritime vant kontrakt

Banebrytende ABB-teknologi forbedrer drift av Draugen

Sivertsen ny fiskeriminister

Pipelife-sjef fikk lokal prestisjetung pris

«Oslofjord» tilbake fra dokk

Bru trolig ny olje- og energiminister

Vil bygge Norges første krillfabrikk

Ukens vits: Hevn

Ny daglig leder i IKM Elektro

Eidesviks styreleder går av

Ukens vits: Julegaven

Ukens vits: Sint på mamma

- Var uventet

Ukens vits: Ny sjef

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Vi kan akkumulatorer!

Nord Drivesystem med ny IES-motor

Mitsubishi Electric Factory Automation på Eliaden 2020

iTec og PEMA deltar på årets SMART Sveis konferanse

NYHET - Utleie av trappetårn - Ship and Rig Service AS

Gundersen Galvano AS har fått ny nettside.

Modulære DC strømforsyninger

ASI Automatikk om smart plast produkter

VERLINDE VX elektrisk talje

Venter du på noen?

Velg rett prosess for termisk skjæring

Randers Tandhjulsfabrik A/S fylder 100 år

RS lanserer IP69K-klassifiserte LC fiberoptiske kontakter

Velkommen til VIAVI Dagen i Oslo 3 mars 2020! 

Nytt stål for industrielle applikasjoner

Spesialister på lekkasjefrie løsninger

Vi stiller ut på industrimessen i Tromsø 29.-30. jan

Huhnseal er representert under Euro Expo messen i Bergen

Test- og måleinstrumenter på Euro Expo i Tromsø 29-30 januar

Blikk og fasade 2020

Reservedeler til stempelakkumulatorer

Skreddersydde hjulløsninger sparer tid og ressurser!

Lagersalg hos Alf I. Larsen

Elev ved TAON Hydraulikk Komponenter ApS

Styrker tilbudet innen mattrygghet og bærekraft

Send til en kollega

0.125