23948sdkhjf

«Oppturen i norsk økonomi snart over»

«I løpet av neste år vil konjunkturoppgangen i Norge, som har vart siden begynnelsen av 2017, trolig være over. Den internasjonale nedgangskonjunkturen gjør at rentene her hjemme holder seg lave.»

Dette skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Veksten i petroleumsinvesteringene det siste året har bidratt til å løfte norsk økonomi i 2019. Mens investeringene nesten ble halvert fra 3. kvartal 2013 til 1. kvartal 2018 har de steget moderat gjennom 2018 og markert så langt i år. Veksten i 2019 er i hovedsak drevet av feltene Johan Sverdrup (fase 2) og Johan Castberg. Forsinkelser og økt arbeidsomfang på enkelte utbyggingsprosjekter har generert større investeringer enn tidligere antatt og det meste av disse merinvesteringene ventes å komme i 2020. SSB legger til grunn at ferdigstillelse og nedfasing av utbyggingsprosjekter vil gi nedgang i investeringene i 2021. For 2022 venter byrået at nye utbygginger igjen vil føre til moderat investeringsvekst.

Utsiktene for verdensøkonomien har bedret seg noe de siste månedene. Sannsynligheten for at Storbritannia skal forlate EU uten en avtale har falt betraktelig. Trump-administrasjonen la ikke tollavgifter på import av europeiske biler da fristen for dette gikk ut. Våre prognoser for internasjonal økonomi er derfor oppjustert noe siden sist, men ikke mer enn at den internasjonale nedgangskonjunkturen fremdeles ventes å fortsette i årene framover.

Les hele artikkelen fra SSB her.

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079