23948sdkhjf

Equinor tildeler første kontrakt for trådløs undervannsdrone

Equinor har på vegne av Njord-lisensen tildelt Saipem kontrakt for å utføre tjenester med en trådløs undervannsdrone og en fjernstyrt undervannsfarkost.   

Avtalen gjør Equinor til førstebruker av teknologi som forventes å være klar i 2020.

– Dette er en historisk kontrakt i olje- og gassindustrien. Det er første gang det blir underskrevet en kontrakt for bruk av avanserte, trådløse dronetjenester. Vi er glade for å få på plass en avtale som vil ta undervannsteknologien et stort skritt inn i framtiden. Equinor ønsker å være med på å forme utviklingen av denne typen teknologi, noe denne kontrakten understreker, sier Anders Opedal, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring.

Tjenestene fra Saipem Limited Norway Branch vil bli tatt i bruk når Njord-feltet settes i produksjon igjen i 2020. Kontrakten har en varighet på 10 år, og fem opsjoner på to år. Verdien på den faste delen av kontrakten er beregnet til cirka 40 millioner euro. Avtalen inneholder krav om fast tilstedeværelse i Norge og norskspråklig personell.

Den nye teknologien innebærer bruk av en undervannsintervensjonsdrone (Hydrone-R) og en helelektrisk fjernstyrt arbeidsklasseundervannsfarkost (Hydrone-W). Dronen kan være selvgående under Njord i månedsvis mellom vedlikehold, mens Hydrone-W vil være koblet opp som en tradisjonell ROV fra plattformen.

Begge er elektriske og kan opereres uten bruk av overflatefartøy. Bruk av denne teknologien vil derfor bidra til betydelig reduserte karbonutslipp. I tillegg blir det betydelig raskere responstid. Operasjonene blir heller ikke avhengig av været.

– Det blir utrolig spennende å være første felt som tar denne teknologien i bruk. Det at personell kan planlegge og gjennomføre operasjoner fra land i stedet for å bli fløyet offshore, gjør at vi kan ta denne banebrytende teknologien i bruk samtidig som vi reduserer kostnadene våre, sier Olav A. Godø, produksjonssjef for Njord.

Equinor har utviklet en dockingstasjon for dataoverføring og induksjonslading på havbunnen. Denne vil bli installert under Njord, og bli benyttet av undervannsdronen.

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125