23948sdkhjf

24 stålsøyler skal prege Torgallmenningen

I midten av september starter arbeidet med å få på plass 24 nye stålsøyler på Torgallmenningen. Prosjektleder i Bymiljøetaten, Knut Hellås, har tro på at byens innbyggere vil sette pris på å se storstuen sin i stålinnfatning.

Dette skriver Bergen kommune på sin hjemmeside.

Torgallmenningens utforming er et resultat av arkitektkonkurranse som ble gjennomført på 1990-tallet, i forbindelse med opprustning av de sentrale byrommene i Bergen sentrum. For Torgallmenningen ble Bård Breivik valgt som kunstner, og han stod for trapper, renner og søyler, alt utført i Bjerløv granitt. Vestre del av Torgallmenningen (inkludert kiosken) var ferdig i 1997.

Rundt 2000 ble det oppdaget riss i søylene som bar glasstaket. Først ble det plassert sikringsbånd rundt dem, men det skulle ikke være av permanent karakter. I 2014 ble det bestemt ta steinsøylene skulle erstattes med stålsøyler.

Utskiftning av glasstak utføres samtidig som utskiftning av søylene. Denne løsningen ble vedtatt i bystyret og det ble inngått avtale med Bård Breivik AS om levering av stålsøyler.

KLARGJØRING: Størksen Rustfri Industri står for ferdiggjøring av de nye stålsøylene som skal opp på Torgallmenningen i Bergen. 

Arbeidet med å demontere er ganske omfattende. Arbeidet trolig vil pågå frem til april 2020. Det ble inngått kontrakt med dødsboet etter Bård Breivik om levering av stålsøyler i juni 2017.

De nye stålsøylene blir fem meter høye. De er allerede ferdig produsert, og klare til å monteres. De står i dag hos Bård Breivik AS v/Størksen Rustfri Industri AS som har hatt ansvar for oppfølging av produksjonen av stålsøylene i Kina og vil sørge for montering av kunstverket.

- Vi snakker om vel 120 meter stål som skal opp. Arbeidet starter etter planen i denne uken. Det er anleggsgartner Wikholm AS som vil ha hovedansvaret for arbeidene på Torgallmenningen og vil stå for demontering av glasstak og granittsøylene, sier han.

Kilde: Bergen kommune

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078