23948sdkhjf

Stålkonstruksjon setter preg på ny rasteplass

Stålkonstruksjonen ved nye Espenes rasteplass i Hardanger er 64 meter og fire meter bred. Den setter dermed sitt preg på den nye rasteplassen.

I dag, onsdag 31. august, åpner Statens vegvesen Espenes rasteplass med utsiktspaviljong og toalett.

I det mektige Hardangerlandskapet har Nasjonale turistvegar skapt et unikt turistveianlegg med utsikt nordover Sørfjorden. Veidirektør Ingrid Dahl Hovland står for den offisielle åpningen.

Espenes er et flott stopp mellom Kinsarvik og Odda med lang tradisjon som rasteplass langs riksvei 13 i Sørfjorden. Den gamle rasteplassen var riggområde da riksveien ble utbedret, men ble stående igjen som en stor grusflate i det ellers så bratte landskapet. Her har Statens vegvesen bygd en ny moderne rasteplass i attraksjonen Nasjonale turistvegar.

31 tonn med stål

Anlegget sitt særpreg er en 64 meter lang og fire meter bred konstruksjoni rustfritt stål med 12 takmoduler med varierende høyde. Takkonstruksjonen blir holdt oppe av massive stålsøyler og er fundamentert på en bunnnplate av betong. De sammensveisede stålplatene er 6 mm tykke og veier til sammen 31 tonn.

Stålentreprenør for konstruksjonen har vært Størksen Rustfri Industri AS, mens Brun Bygg AS har vært entreprenør for hele bygget. Arkitekt er Code Arkitektur AS.

Den høyeste delen nærmest veien inneholder toalett, mens rasteplasser under den lavere takkonstruksjonen tilbyr god utsikt nordover Sørfjorden. Under takkvelvene opplever den besøkende forskjellige utsnitt av landskapsrommet sammen med lysets skiftende refleksjoner i stålet.

-Espenes som turistvei-installasjon tilbyr nå de veifarende en velgjørende pause mellom bratte fjell, steile knauser og med fjorden som naturlig blikkfang og følgesvenn, sier Bjarne Ringstad i Code arkitektur.

Forsinket stål-leveranse

Planen var at anlegget skulle stå ferdig høsten 2021. Slik gjekk det ikke. En pandemi, forsinket leveranse av stål, og ruskevær på Vestlandet var utfordringer som sto i kø for det nye signalbygget på Espenes. Nå er turistveiattraksjonen endelig på plass til en totalkostnad på 40 mill. kroner, finansiert av den statlige bevilgningen til attraksjonen Nasjonale turistvegar.

Kilde: Statens Vegvesen

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
La ned Elko i Norge, fortsatte vedlikeholdsoppdraget i Tyskland
Beerenberg pålagt å stanse all bygging på Mongstad
I gang med reparasjonsarbeidet
Cemre velger NES for to SOV-er
Hellik Teigen ny medeier i Green Yard-konsernet
Russisk tråler måtte ha hjelp i røff sjø
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.14