23948sdkhjf

FN: HYBRIT er et av de mest ambisiøse initiativene

SSAB, LKAB og Vattenfall, eierne bak HYBRIT-initiativet, blir medlemmer i Leadership Group for Industry Transition, et initiativ som ble lansert under FNs klimatoppmøte i New York av Sveriges statsminister Stefan Löfven.

På møte ble HYBRIT også løftet fram som et initiativ som et av de mest ambisiøse og mest transformative initiativ for å håndtere klimaforandringene. Målet med Leadership Group er å framskynde overgangen for å minske kulldioksidutslippene på linje med Paris-avtalen.

FNs generalsekretær, António Guterres, inviterte verden til klimamøte i går, tirsdag 23. september, for å presentere konkrete og realistiske planer for å minske drivhussgasser for å nå null netto utslipp i 2050. Sverige har sammen med India fått tillit til å vise at industrien er blitt mer bærekraftig og fossilfri.

Under toppmøtet, lanserte Sveriges og Indias regjeringer, ”Leadership Group for Industry Transision”, av statminister Stefan Löfven. HYBRITs eiere kommer til å være noen av de utvalgte i ledergruppen. Samtidig ble HYBRIT løftet fram som et av fire eksempler i verden som anses være de mest ambisiøse og mest transformative initiativ for å tackle klimaendringene.

Ledergruppen kommer til å arbeide for å framskynde overgangen innen flere industrisektorer slik at flere velger en mer klimavennlig vei på linje med Paris-avtalens mål, samtidig som de skal strebe etter å nå netto null CO2-utslipp i 2050. Gjennom å støtte regjeringers og industriers endring for å minske CO2-utslipp fra industrien, samt å etablere en arena for innovasjon gjennom offentlig og privat samarbeid, kommer Leadership Group til å kunne gi retningslinjer for en framgangsrikt og forbedret gjennomføring av Paris-avtalen. Samtidig følger man prinsippene og bestemmelsene i FNs rammekonvensjon om klimaendringer (UNFCCC) og «Paris Avtalen inklusive egen-kapital og CBDR-RC».

– Stålindustrien ses som en av de sektorer som er vanskelige å endre, men vi er overbeviste om at det er mulig å redusere utslippene også her. Det er derfor vi tok initiativet til å skape HYBRIT. Fossilfritt stål har et enormt potensiale og kan hjelpe mange kundesegment til å bli  fossilfrie. Vi tror at endringen er positiv både for klimaet og for vår industris konkurransekraft, sier Martin Lindqvist, som er adm. dir. og konsernleder i SSAB.

BÆREKRAFTIG: SSABs konsernleder Martin Lindqvist jobber for at stålbransjen skal bli fossilfri i 2050 gjennom HYBRIT. FOTO: SSAB

– HYBRIT er et av de mest ambisiøse industrielle overgangsprosjektene som finnes globalt i dag. Alle de tre selskapene har sagt at de skal være fossilfrie allerede i 2045. Vi har alle konkrete tidsplaner for å nå det målet, og har gjennom HYBRIT startet byggingen og gjort investeringer for å starte den overgangen. For oss på LKAB, Europas største jernmalmsprodusent er HYBRIT en viktig del for å skape en klimanøytral verdikjede fra steinen i fjellet til det varme stålet, og vi gjør dette med støtte fra den svenske regjeringen og sammen med akademia, sier Jan Moström. Han er adm. dir. og konsernsjef i LKAB., VD och koncernchef, LKAB.

Leadership Group fokuserer først og fremst på (a) industrier som er vanskelige omstilles (står for mer enn 30 prosent av de globale utslippene); og (b) å tilby et spesifikt verktøy for politiske rammer, mekanismer og framdriftsplaner som en modell for hvordan regjeringer og industrein kan arbeide sammen mot overgangen og forstå at det kommer til å se annerledes ut i hver sektor og i hvert land.

 

Kilde: Pressemelding fra SSAB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11