23948sdkhjf

«Northguider»-fjerning tar tid

Å fjerne reketråleren «Northguider» tar lenger tid enn planlagt. Det skyldes utfordrende værforhold.

Tråleren «Northguider» har ligget i Hinlonpestredet på Svalbard etter at fartøyet satte seg fast i isen i romjula i fjor. En dramatisk redningsaksjon, som endte godt for alle om bord, ble etterfulgt av tømming av tråleren. Det viste seg at båten hadde fått sterk slagside og hull i skroget.

I august startet arbeidet med å fjerne tråleren. Det har imidlertid vært stille rundt fjerningsaksjonen en stund, men nå opplyser Sysselmannen på Svalbard til Sysla at dette arbeidet tar tid på grunn av vanskelige værforhold. Det vil i realiteten si mye drivis, i tillegg til vind.

Båten skal fjernes før den skal hugges opp i Bergen, men fjerningsoperasjonen er ikke vanskelig bare på grunn av værforholdene. Selve operasjonen med å tette, forsterke og trekke båten på dypere vann er også utfordrende. Det er leid inn et nederlandsk selskap som har ekspertise på slike operasjoner.

FJERNES: "Northguider" har sterk slagside. Her jobber det nederlandske fjerningsselskapet med tråleren. FOTO. KYSTVAKTEN

– Vi er i tett kontakt med forsikingsselskapet og det nederlandske selskapet, og mottar løpende rapporter fra dem. Den siste tiden har det vært kraftig vind i området opp mot 50–60 knop enkelte dager. Dette har ført til at mannskapet har måttet søke ly i nærområdet, for så å reise tilbake for å jobbe når været har roet seg, uttaler seniorrådgiver i Kystverket, Lill Veronika Benjaminsen, til Sysla.

Spesielt utfordrende er det at isen beveger seg så raskt i området.

Det er likevel god grunn til å tro at man klarer å fjerne fartøyet før vinteren setter inn for fullt igjen.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109