23948sdkhjf

Vår Energi kjøper Exxon Mobils andel på norsk sokkel

Det er Dagens Næringsliv (DN) som skriver at det er Vår Enerig som skal Exxon Mobils andel på norsk sokkel for mellom 4 og 4,5 milliiarder dollar.

Exxon Mobil var den første operatøren som fikk lisens på norsk sokkel. Nå kan, hvis meldingene er riktige, selskapet være på vei bort fra norsk sokkel.

Ifølge flere medier torsdag kveld, skal Exxon Mobil ha blitt enig om å selge sine eierandeler på norsk sokkel for milliarder dollar. Det er Reuters som melder dette, og som har snakket med tre uavhengige kilder som bekrefter opplysningene.

DN skriver fredag morgen at det skal være Vår Enerig som kjøper andeln på norsk sokkel. Prislappen skal være på mellom 4 og 4,5 milliarder dollar.

Flere selskap har vært nevnt som mulige kjøpere, deriblant Equinor, Aker BP, DNO, Lundin Petroleum og Vår Energi, men også store privatfinansierte Nordsjø-aktører som Chrysaor og Neptun har vært nevnt som mulige kjøpere. NRK skriver imidlertid at det skal være ett selskap som kjøper hele porteføljen fra Exxon Mobil, og det skal altså være Vår Energi, ifølge DN.

Exxon Mobil startet nedsalget sitt i 2017, og trappet dermed ned virksomheten på norsk sokkel. Selskapet solgte felt for åtte milliarder kroner. På dette tidspunktet var Exxon Mobil operatør for Balder-, Ringhorne- Ringhorne Øst- og Jotun-feltene.

Exxon Mobil har tidligere uttrykt at de selger ut for å satse andre steder i verden, blant annet på skiferolje i USA og i Afrika.

I 2017 var det norsk Point Resources som overtok de 300 ansatte i Norge og deres kontorbygg i Stavanger. Dette er et selskap som eies av Hitech Vision, som også skal være aktuell som eventuell kjøper nå.

Allerede i 2017 valgte Exxon Mobil å trappe ned satsingen i Norge og solgte da unna norske felt for åtte milliarder kroner.

Kjøper var da det lille, norske selskapet Point Resources, som eies av det Stavanger-baserte oppkjøpsfondet Hitech Vision. I tillegg til oljefeltene overtok Point Resources også 300 ansatte samt kontorbygget i Stavanger.

ExxonMobil er verdens største energiselskap, etter fusjonen av de to amerikanske selskapene Exxon og Mobil i 1999.

Exxon var selskapet som fikk utdelt den aller første lisensen på norsk sokkel.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094