23948sdkhjf

Oljeteknologi avgjørende for nye bærekraftige næringer

Norge sitter på verdensledende kunnskap og teknologi innen olje- og gassnæringen. Nå lanseres nettstedet Techtransfer.no for å synliggjøre bedrifter som bruker oljeteknologi til å revolusjonere andre næringer, blant annet maritim, fornybar energi og transport.

Konkurranseevnen og innovasjonskraften i olje- og gassnæringen har gitt positive ringvirkninger til andre næringer i Norge. Nå ønsker Norsk olje og gass og Innovasjon Norge å synliggjøre dette gjennom nettstedet Techtransfer.no. 

- Olje og gassnæringen er et norsk teknologi- og kunnskapseventyr, og vil være avgjørende for utvikling av nye bærekraftige næringer i Norge, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge. Han fortsetter, - Vi ser allerede hvordan kompetanse og teknologi fra olje- og gassnæringen tas i bruk i utvikling av grønne energiløsninger, i fiskeoppdrett og helse, for å nevne noe. 

De ledende norske petroleumsklyngene har vært sentrale i arbeidet med Techtransfer.no. GCE NODE på Sørlandet , GCE Ocean Technology på Vestlandet og NCE Energy Valley på Østlandet. Klyngene er globale ledere innen utvikling av teknologier som skal bygge nye næringer. 

– Oljeindustrien er en drivkraft for teknologiutvikling i andre næringer. Ikke minst fordi teknologi som er utviklet i oljeindustrien i stor grad kan overføres til andre virksomheter, og gi grunnlag for vekst og arbeidsplasser der, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

Techni er et eksempel på dette, og bruker offshore boreteknologi når de installerer nye vannrør i Oslo. Ideen kommer fra tiden da de jobbet med robotisert drillingløsning for skiferolje. I dag er den sentral for å sikre gravefri tilkobling fra hus til vannledning i hovedstaden. 

Scantrol Deep Vision har gått inn i fiskerinæringen med et undervannskamerasystem som identifiserer art og størrelse på fisken som går inn i en trål. Da kan tråleren slippe ut fisk som ellers ville blitt kastet, noe som bidrar til bærekraftig opprettholdelse av bestanden samt gjør fiske mer kostnadseffektivt.

CSUB i Arendal leverer undervannsstrukturer til olje- og gassindustrien. De siste femårene har de levert oppdrettskar til en rekke oppdrettsanlegg i Norge med store kar som har glatt overflate. Det gir mer effektiv oppdrett og bedre fiskehelse.

– Disse eksemplene viser hvor avansert, tilpasningsdyktig og fremtidsrettet norsk petroleumsindustri er, sier Schjøtt-Pedersen.

Fakta: 

www.techtransfer.no er en nettside som synliggjør noen av Norges fremste eksempler hvor teknologi fra olje- og gassnæringen brukes i andre næringer. Nettstedet en videreføring av eksempelrapporten «Teknologioverføringer fra olje- og gassektoren».

Det er tredje gang Norsk olje og gass gir ut eksempelrapporten «Teknologioverføringer fra olje- og gassektoren», nå i samarbeid med Innovasjon Norge, GCE NODE, GCE Ocean Technology og NCE Energy Valley.

Dette er et samarbeid mellom petroleumsklyngene GCE NODE, GCE Ocean Technology, og NCE Energy Valley, og aktørene Norsk olje og gass og Innovasjon Norge. 

I første fase består nettstedet av 15 bedriftseksempler, og vil oppdateres kontinuerlig.

 

Kilde: Pressemelding fra Innovasjon Norge

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078