23948sdkhjf

Historisk industri-fasade til besvær

En historisk industri-fasade står i fare for å legges i grus når det nye sykehuset for Drammensregionen skal bygges.

Om det er midler til det, og om det er mulig å redde den buede fasaden, vil bli avgjort i september, skriver flere lokale medier. Det er en fasade som tilhørte gamle National Industri, som kanskje må vike plass når det nye sykehuset på Brakerøya på grensen mellom Lier og Drammen skal bygges.

Brakerøya er ett av de viktigste historiske industriområdene i nedre Buskerud og i Drammensområdet. Tre verneverdige bygninger står igjen på tomta der det nye sykehuset skal bygges. Nå håper både politikere og ildsjeler at National Industris byggfasade kan bevares – enten ved å flyttes eller å stå der den står.

– Vi ser på muligheten for å plukke den ned stein for stein og bygge den opp igjen, sier daglig leder Torgeir Finnerud i Eidos AS til Lierposten.

Etter planene skulle også denne fasaden jevnes med jorden når alle bygninger på Brakerøya rives for å gi plass til det nye sykehuset.

TRANSFORMATOR: I 1939 leverte National Industri i Drammen denne transformatoren på 14 000kVA til Trondhjems elektrisitetsverk. FOTO: INDUSTRIMUSEUM.NO

Liers ordfører, Gunn Cecilie Ringdal (H) har bedt eiendomsselskapet Eidos om å se på muligheten for å bevare fasaden. Det er Decom som eier bygningene og selskapet er bedt om å se på muligheten av å bygge ned fasaden stein for stein for så å kunne bygge den opp igjen et annet sted.

«Når estimatet for bevaring av National Industri-fasaden foreligger, skal det behandles i Eidos-styret i september. Da får vi svar på om denne delen av Brakerøyas industrihistorie skal bevares, eller om den forsvinner for godt», skriver Lierposten.

På Brakerøya etablerte Drammen Elektriske Bureau seg i 1899. Deretter ble det flere ulike selskapsstrukturer med blant annet National Industri og sist ABB. I den senere tid har industriaktiviteten tatt seg noe opp på området, og ifølge Lierposten hadde 350 mennesker sin arbeidsplass der høsten 2018. Nå står Brakerøya-området brakk og det skal omskape til nytt formål. Det viktigste er at det nye sykehuset for Drammensområdet skal bygges der.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.111