23948sdkhjf

Produksjonsøkning i leverandørindustrien

Norsk industriproduksjon gikk opp 0,8 prosent i perioden mars-mai 2019 sammenliknet med tremånedersperioden før, viser sesongjusterte tall. Det var særlig høy aktivitet i petroleumsrettet leverandørindustri.

På månedsbasis, fra april til mai, var det også en liten økning i produksjonen.

Indeksnivået for industriproduksjonen var på 119,2 (2005=100) i perioden mars-mai 2019 mot 118,3 i foregående tremånedersperiode. Den langsiktige trenden viser en jevn økning siden mai 2018.

Sesongjusterte tall viser at industriproduksjonen hadde en vekst på 0,8 prosent i perioden mars-mai 2019, sammenliknet med forrige tremånedersperiode. Det var særlig høy aktivitet innen bygging av skip og oljeplattformer som vokste med hele 7,8 prosent. Veksten henger spesielt sammen med høy aktivitet blant produsenter av oljeplattformer. I tillegg bidro også næringsgruppen dataindustri og elektrisk utstyrsindustri positivt. Samlet sett hadde den petroleumsrettede leverandørindustrien en klar produksjonsøkning på 4,1 prosent i denne tremånedersperioden.

På den andre siden bidro næringsmiddelindustrien og kjemiske råvarer til å trekke den samlede industriproduksjonen i motsatt retning, med en nedgang på henholdsvis 1,3 og 4,3 prosent. Nedgangen i næringsmiddelindustrien skyldes blant annet lavere makrell- og loddekvoter, mens fallet i kjemiske råvarer kan knyttes til driftsstanser for vedlikehold.

Sesongjusterte tall viser at industriproduksjonen var tilnærmet uendret fra april til mai 2019 med en marginal øke på 0,3 prosent. Næringer som bygging av skip og oljeplattformer og maskinreparasjon og -installasjon bidro i positiv retning, mens kjemiske råvarer på sin side opplevde et kraftig fall.

Estimerte tall fra Eustat, statistikkontoret i EU, viser at den samlede industriproduksjonen i land i eurosonen fall med 0,8 prosent fra mars til april 2019. I den samme perioden hadde industrien i Norge en klar oppgang på 2,5 prosent.

Både Sverige og Danmark hadde også en oppgang i industriproduksjonen fra april til mai, på henholdsvis 1,4 og 0,5 prosent.

Produksjonsindeksen for olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift og kraftforsyning samlet (PII) hadde et tydeleg fall på 2,8 prosent i perioden mars-mai 2019 sammenliknet med forrige tremånedersperiode, viser sesongjusterte talt. Utvinning av råolje falt betydelig med 6,9 prosent, mens utvinning av naturgass gikk ned med 2 prosent. Utvinningstjenester på sin side hadde en økning på 2,9 prosent i perioden mars-mai 2019 samanliknet med tremånedersperioden før. Veksten henger blant annet sammen med høyere investeringsaktivitet i den norske olje- og gassnæringen.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094