23948sdkhjf

STØ-samarbeid med Nergård Havfiske

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

- Vi er svært tilfreds med at Nergård Havfiske nå inngår et samarbeid med STØ, sier daglig leder Arne O. Flø, i forbindelse at selskapene har inngått en intensjonsavtale som skal bane veg for et fremtidig pilotprosjekt.

Nergård Havfiske er et av landets største trålrederier og et datterselskap i Nergård-konsernet. Selskapet eier fire moderne frysetrålere og har i tillegg et femte skip under bygging. Selskapet var en av partnerne i det nylig avsluttede forskningsprosjektet CRISP (2011-2019), og har lenge vært en viktig pådriver for innovasjon, forbedret fiskekvalitet og økt bærekraft i egen næring.

Les også: Kongsberg i tospann med skipsutstyrsprodusent

- Med sterke felles interesser rettet mot kvalitet, bærekraft og økt lønnsomhet, falt det seg naturlig for STØ å gå i dialog med Nergård Havfiske tidligere i år. Utviklingsprosjektet TRAWL 2.0 tar på mange måter opp stafettpinnen etter CRISP-prosjektet, og lanserer konkrete løsningsforslag på en rekke sentrale problemstillinger som fortsatt står ubesvart. Innsatsen som Nergård har lagt ned i flere forskningsprosjekter har overbevist oss om at selskapet er riktig partner å ha med på laget, når vi skal realisere TRAWL 2.0, sier Flø.

STØ står i en intensiv utviklingsperiode på 16-18 måneder hvor basisteknologien i den autonome undervannsfarkosten «Humla» skal utvikles i forkant av et pilotprosjekt i fullskala mot slutten av 2020. Samarbeidet mellom STØ og Nergård Havfiske består av to sentrale deler. Den første går ut på å finne en fullgod løsning for fysisk integrasjon mellom TRAWL 2.0-systemet og en konkret Nergård-tråler.

-Dette omfatter en plan for dokking, pumping, mellomlagring, interntransport, samt mobilisering og demobilisering av utstyret, sier Flø.

MED I PROSJEKT: Nergård-tråleren J. Bergvoll har i en årrekke deltatt i CRISP-prosjektet hvor man blant annet har testet ut skånsom ombordtaking av fisk ved hjelp av pumping. FOTO: NERGÅRD HAVFISKE AS

Les også: Bertel O. Steen forlenger samarbeidet med Revolve NTNU

Bruken av AUVen «Humla» som verktøy for henting av fisk, vil endre noe på trålmetodikken i forhold til i dag. Del to av samarbeidet går derfor ut på å engasjere mannskapet om bord på det fremtidige pilotfartøyet i en konstruktiv dialog om justering av trålmetodikken når driftsmønsteret endrer seg.

-Dette er ikke mer komplisert enn at vi må snakke med de som best vet hvor skoen trykker. Et siste overordnet mål er at organisasjonene skal lære hverandre bedre å kjenne gjennom prosessen, og legge grunnlaget for et godt pilotprosjekt og et tett samarbeid i mange år fremover, fortsetter Flø.

Nergård Havfiske står i en spennende brytningstid, med første nybygg på mange år. Det 80 meter lange skipet er av Vard-design og skal utrustes hos Vard i Brattvåg. Skipet rommer en rekke nyvinninger som for eksempel en mer energieffektiv fremdriftsløsning, vannfylt mottak for fisken, og mer automatisert produksjon for å heve kvaliteten på fisken.

-Vi er alltid på utkikk etter ting vi kan bli bedre på innenfor blant annet fiskekvalitet, bærekraft og HSM, noe som viser igjen på nybygget. I samme kategori finner vi TRAWL 2.0-prosjektet til STØ som vi nå ønsker å utrede nærmere med hensyn til en fremtidig bruk om bord på et av våre fartøyer, sier Tommy Torvanger, konsernsjef i Nergård.

Les også: Samarbeider om brannsikring

- I CRISP-prosjektet jobbet vi blant annet med å heve kvaliteten på fisken ved å pumpe den om bord. Men selv om resultatene var lovende var løsningen for upraktisk og ineffektiv for kommersielt fiske. STØ sitt konsept tar mål av seg å ivareta både fiskevelferd, effektivitet, HMS og bærekraft, og derfor vurderer vi prosjektet som spesielt spennende, avslutter Tommy Torvanger, konsernsjef i Nergård-gruppen.

Prosjektet merker nå en betydelig interesse fra utlandet. New Zealand har streng regulering med hensyn til miljø og bærekraft innen fiskeri. Nylig opprettet landets to ledende sjømataktører kontakt med STØ for å få mer kunnskap om TRAWL 2.0. Partene sitter hver for seg på spennende teknologi som kan utfylle hverandre på en veldig god måte, og målet er nå et tett samarbeid fremover.

- Fokuset på bærekraftig fiskeri er på fremmarsj globalt og er en driver for utvikling av ny fiskeriteknologi. Vi har derfor etablert kontakt med viktige aktører og premissleverandører i både Russland, Spania, USA og på New Zealand, med et mål om å komme tidlig inn på markedet der, avslutter Arne O. Flø, daglig leder i STØ Technology.

 

Kilde: Pressemelding
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Ny storkontrakt for Sletta Verft

Leverte andre båten til Sølvtrans på kort tid

Skal bygge ringnot- og trålfartøy

Tror på dobling av landbasert oppdrett

Fiskebåt fikk hjelp av helikopterrotorer

Fiskere i konflikt med havvind

Nyhetsbrev

En oppdrettsansatt fortsatt savnet

Se alle Bedriftenes egne nyheter

VERLINDE VX elektrisk talje

Venter du på noen?

Velg rett prosess for termisk skjæring

Randers Tandhjulsfabrik A/S fylder 100 år

RS lanserer IP69K-klassifiserte LC fiberoptiske kontakter

Velkommen til VIAVI Dagen i Oslo 3 mars 2020! 

Nytt stål for industrielle applikasjoner

Spesialister på lekkasjefrie løsninger

Vi stiller ut på industrimessen i Tromsø 29.-30. jan

Huhnseal er representert under Euro Expo messen i Bergen

Test- og måleinstrumenter på Euro Expo i Tromsø 29-30 januar

Blikk og fasade 2020

Reservedeler til stempelakkumulatorer

Skreddersydde hjulløsninger sparer tid og ressurser!

Lagersalg hos Alf I. Larsen

Elev ved TAON Hydraulikk Komponenter ApS

Styrker tilbudet innen mattrygghet og bærekraft

Høy I/O tetthet og redusert monteringsplass?

ForusMessen 2020

ASI Automatikk liker utviklingen av resirkulerte produkter.

AC/DC kontaktløse TRMS strømtransdusere

Alf I. Lasen er blitt forhandler av Metabo

M-BUS-enheter til et LAN-nettverk?

ASI Automatikk og bærekraftige handlinger i 2020.

Har du brannsikret sårbart utstyr på arbeidsplassen?

Send til en kollega

0.315