23948sdkhjf

Vil bedre ansattes arbeidsmiljø på smelteverk

Psykolog håper at hans forskning kan bidra til å minske risikoen for KOLS og astma hos ansatte ved smelterk.

Det skriver psykologisk.no. Øystein Robertsen har avgitt en fersk doktoravhandling, der han ser nærmere på muligheten til å redusere risikoen for luftveissykdommer som astma og KOLS. Han ser også nærmere på lungefunksjonen hos ansatte ved smelteverk.

Norske smelteverksarbeidere er mer utsatt for luftveissykdommer som KOLS og astma og fall i lungefunksjon enn den øvrige befolkningen. I sin doktoravhandling har Øystein Robertsen fra Tromsø sett nærmere på hvilke faktorer som påvirker bruken av åndedrettsvern, skriver psykologisk.no.

Åndedrettsvern er i dag påbudt ved alle norske smelteverk, men bruken kan være såkalt sub-optimal i ulike næringer. Psykolog Robertsen skriver i sin doktoravhandling at sub-optimal bruk kan henge sammen med vanskelige arbeidssituasjoner og være uforenlig med annet sikkerhetsutstyr som hjelm og briller.

For å øke bruken av slikt utstyr, påpeker Robertsen at de beste predikatorene er holdninger, subjektive normer og sikkerhetsklima.

Psykologisk skriver videre at to tiltak ble utviklet for å øke intensjonen om å bruke åndedrettsvern og faktisk bruk i smelteverksindustrien. En gruppe mottok tetthetstesting av åndedrettsvern. En annen gruppe mottok tetthetstesting av åndedrettsvern og et kurs i eksponering, helseeffekter og sikkerhetsutstyr.

For å samle inn data ble det brukt spørreskjema, og de ble utlevert på ulike tidspunkt før og etter tiltakene ble satt i verk. Resultatene viste små, men signifikante forskjeller over tid mellom intervensjonsgruppene og kontrollgruppen.

Robertsen er ansatt  ved Arbeids- og miljømedisinsk seksjon ved Universitetet i Nord-Norge.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078