23948sdkhjf

Rent hav i fokus på Nor-Shipping

- Uten rent hav, vil det ikke være noe næringsliv. Det sa statsminister Erna Solberg da hun åpnet Nor-Shipping 2019 tirsdag morgen. Samtidig fikk hun overrakt FN-rapporten «Global Goals, Ocean Opportunities».

Bærekraft og havmiljø står sentralt på årets utgave av Nor-Shipping, som startet tirsdag morgen på Norges Varemesse på Lillestrøm. FN-rapporten «Global Goals, Ocean Opportunities» ble lagt fram under åpningsseansen. Dette er en rapport som forklarer helsesituasjonen for verdens hav, og hva mer enn 300 internasjonale selskapseiere mener må gjøres for å gjøre havet rent, komme plastproblematikken til livs og foreta en bærekraftig omlegging av hvordan vi bruker havene.

Statsminister Erna Solberg (H) fikk overrakt rapporten på Nor-Shipping tirsdag morgen. Hun understreket betydningen av det viktige arbeidet som er gjort i forbindelse med rapporten, og det viktige arbeidet som ligger foran ikke bare i Norge, men for det internasjonale samfunnet for å redde havene fra forsøpling og utslipp av CO2.

- Uten rene hav, vil det ikke være noe næringsliv, sa hun. Hun la også vekt på viktigheten av å ha næringslivet på lag i arbeidet med å komme havforurensingen til livs. Hun skrøt av det maritime miljøet i Norge som ligger i forkant når det gjelder forskning og utvikling av det grønne skiftet til havs.

- Som sjøfartsnasjon har Norge alltid vært opptatt av rent hav og hvordan vi skal forvalte naturressursene i havet. Vi må kunne opprettholde en vekst, samtidig som vi må ha fokus på bærekraft. Utfordringene i havene er ikke et nasjonalt problem, men et internasjonalt problem, sa hun videre.

ÅPNET: Statsminister Erna Solberg (H) fikk overrakt FN-rapporten "Global Goals, Ocean Opportunities" under åpningsseansen for Nor-Shipping tirsdag. FOTO: MORTEN DAHL

Solberg kom rett fra et besøk i Ghana og Mali der plastproblematikken er enorm. Hun er derfor også svært opptatt av at man må få med landbasert industri i kampen mot havforsøplingen da mye av plasten som produseres på land havner i havet.

Lise Kingo, adm. dir. og styreleder i FNs Global Impact, sa at FN skal legge fram sine mål som ble laget for fire år siden i september.

- Målene våre er ambisiøse , men det blir ikke noe lystig lesning når vi legger fram målene. De vil vise at vi ligger langt etter om vi skal kunne nå de 17 FN-målene i 2030, sa hun. Men hun understreket viktigheten av å ha med næringslivet i arbeidet med å nå målene. Rapporten som ble lagt fram tirsdag, viser at blant de 300 internasjonale bedriftseierne som har vært spurt, så er havutfordringene det viktigste. Til sammen er det 17 mål som FN har satt seg. Ett av dem – mål nr. 5 – handler om rent hav. Kingo understreket at selv denne rapporten har fokus på mål nr. 5, så er det henger dette sammen med de andre 16 målene.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.484