23948sdkhjf

Lekket nær 300.000 liter olje

I flere måneder lakk det olje fra KNM «Helge Ingstad» i Hjeltefjorden.

NRK har sjekket hvor mye olje som lakk fra den havarerte fregatten KNM «Helge Ingstad» så lenge den lå delvis under vann i Hjeltefjorden i Øygarden. Totalt var det 283.700 liter olje som rant ut i havet og skadet miljø og småfugl i området. Tallene kommer fra Havforskningsinstituttet som har samlet alle prøveresultat og befaringer. De legger derfor i disse dager fram en rapport om hvilke konsekvenser fregattkollisjonen har fått for miljøet.

Ifølge Havforskningsinstituttet lakk det olje fra KNM «Helge Ingstad» hele tiden den lå i fjæresteinene i Hjeltefjorden, og det var over flere måneder. NRK skriver at Kystverket, som foretok befaringer mens fregatten lå der, kjente sterk oljelukt og at det kom olje opp fra underlaget i Nordre Sandvika. Dette var området som ble mest utsatt for oljesøl fra krigsskipet. I dag ser området ifølge Havforskningsinstituttet reltativt upåvirket ut.

Hovedfunnene i rapporten viser at det i all hovedsak var marin diesel fra havaristen som har lekket ut i fjorden. NRK skriver at det var 500 kubikkmeter med olje om bord. Av dette var 460 kubikkmeter med marin diesel, og Forsvaret klarte å losse 143 kubikkmeter før fregatten ble slept til Hanøytangen. Dessuten har Kystverket tatt opp 68,3 kubikkmeter med olje. Videre ligger det igjen en del kuler av isopor i området ved havaristedet. Disse kommer fra lensene som ble lagt rundt fregatten. Kystverket sier i sin befaringsrapport at dette må ryddes opp da beitende dyr kan få isopor i seg.

Havforskningsinstituttet slår fast i sin rapport at miljøskadene kan karakteriseres som små. Hvordan kan det ha seg?

– Årsaken er at forurensningen har skjedd over flere måneder og over et stort område. Dieseloljen er et produkt som fordamper og forsvinner ganske raskt, forklarer instituttet til NRK.

Opp mot 200 sjøfugl kan også ha blitt tilgriset av oljen, heter det i rapporten.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078