23948sdkhjf

Riksantikvaren gir fire millioner til Odda

Odda smelteverk er tildelt fire millioner kroner fra Riksantikvaren til reparasjon av Ovn 3.

Det går fram av en pressemelding fra Riksantikvaren. Tildelingen gjelder Riksanikvarens årlige tilskudd til istandsetting og vedlikehold av utvalgte tekniske og industrielle anlegg.

I Riksantikvarens bevaringsprogram for tekniske og industrielle kulturminner får utvalgte anlegg støtte til istandsetting, forvalting, drift og vedlikehold.

– Mange industrianlegg er viktige kulturminner. Ny bruk av de historiske industrianleggene gir nye muligheter, for eksempel innen reiseliv. Alle de utvalgte anleggene er i aktiv drift og tiltrekker seg mange besøkende, sier riksantikvar Hanna Geiran.

Målet til bevaringsprogrammet for tekniske og industrielle kulturminner er å sikre, sette i stand og vedlikeholde et utvalg prioriterte anlegg.

– Det er viktig å ta vare på tekniske og industrielle kulturminner fordi de forteller historien om framveksten av det moderne Norge. Med denne tildelingen sikrer vi at et utvalg industriminner blir bevart og gjøres tilgjengelige for publikum, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Årets tilskudd til Rjukanbanen skal sikre ferdigstilling av slippen på Tinnoset. Med dette opprettholdes bruken av de fredete Tinnsjø-fergene Ammonia og Storegut.

I Odda står Ovn 3 som et landemerke, sentralt plassert i byen. I år får Odda smelteverk tilskudd til istandsetting av trefaseovnen som i sin tid var verdens største og best utstyrte karbidovn. Det foreligger planer om å integrere Ovn 3, i ny kollektivterminal i Odda. Dette prosjektet er et samarbeid mellom Odda kommune, Hordaland fylkeskommune og Skyss. Tidligere har Riksantikvaren bidratt til det store istandsettingsprosjektet for «Silo 113», Råcyanamidsiloen ved Odda smelteverk, som ble ferdigstilt i 2018.

I tillegg til de utvalgte anleggene i bevaringsprogrammet gir Riksantikvaren også faglig og økonomisk støtte til andre anlegg som dokumenterer norsk teknisk og industriell historie. I år får blant annet Auli mølle i Akershus midler, hvor ventestallen er i fare med å rase sammen. Tilskudd får også det historiske luftfartøyet Gloster Gladiator 423, der flyets skrog skal gjenoppbygges. Saga i Indre Offerdal, i Sogn og Fjordane, får tilskudd som skal bidra til å ferdigstille saghuset.

Riksantikvaren har måttet gjøre en streng prioritering av hvilke kulturminner og tiltak som får tilskudd. For 2019 fikk vi inn søknader fra totalt 29 tekniske og industrielle kulturminner på om lag 189 millioner kroner. Riksantikvaren hadde rundt 58 millioner kroner til fordeling, som dekker omtrent 31% av den samlede søknadssummen.

 

Kilde: Riksantikvaren

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08