23948sdkhjf

Equinor økte norske innkjøp i 2018

I 2018 kjøpte Equinor varer og tjenester for 141,7 milliarder kroner fra mer enn 9000 leverandører globalt. 95,2 milliarder kroner gikk til leverandører med norsk fakturaadresse. Det tilsvarer 67 prosent av det totale innkjøpet.

– En konkurransekraftig leverandørindustri er svært viktig for norsk sokkel og Equinor. I løpet av det siste året har norske leverandører økt sin andel fra 61% til 67% av våre totale anskaffelser. Johan Sverdrup-utbyggingen er det største pågående industriprosjektet i Norge. I første fase av prosjektet sikret norske leverandører seg mer enn 70 prosent av kontraktene og i andre fase er norsk andel enda høyere. Dette er et tegn på omstillingsevnen i norsk leverandørindustri, sier anskaffelsesdirektør i Equinor, Peggy Krantz-Underland.

Mens Equinor sine samlede innkjøp viste en nedgang fra 144,4 til 141,7 milliarder kroner fra 2017 til 2018 så økte selskapet innkjøpene fra norske leverandører med 6,5 milliarder kroner i samme periode, fra 88,7 til 95,2 milliarder kroner.

– Omstillingen i næringen de siste årene har vært tøff for mange, men nødvendig for å sikre langsiktig aktivitet. Leverandørene fortjener honnør for måten de har respondert på. Dagens aktivitetsnivå på norsk sokkel ville vært lavere uten kostnadsreduksjonene en felles industri har lykkes med. Det har gjort oss i stand til å beslutte nye prosjekter i en krevende periode. Resultatet er mer verdiskaping og viktige ringvirkninger, sier konserndirektør for Teknologi, Prosjekter og Boring Anders Opedal.

Siden 2016 har Equinor og lisenspartnerne sanksjonert mer enn 20 store prosjekter.

– Det er gledelig å se at optimismen er på vei tilbake i næringen. Nå gjelder det å holde fast i og bygge videre på de riktige tingene. Av alt vi jobber med er sikkerhet det viktigste. En helhetlig tilnærming til sikkerhet fra design, via utbygging og til driftsfase er sentralt for å lykkes med en kontinuerlig forbedring av sikkerhetsnivået, sier Opedal.

Han deltok i dag på dialogmøte sammen med Hans Christan Gabrielsen, leder i LO, Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, Karl-Petter Løken, konsernsjef i Kværner og andre representanter fra leverandørindustrien. Møtet ble holdt om bord på boligplattformen til Johan Sverdrup-prosjektet som nå ligger ferdigstilt på Kværner sitt verft på Stord.

Johan Sverdrup-feltet skal etter planen starte produksjonen i november 2019. Analysebyrået Agenda Kaupang estimerer at utbyggingen kan sysselsette mer enn 150.000 årsverk i Norge i perioden 2015–2025.

– Equinor har hatt en rekordhøy prosjektaktivitet de siste årene. Uavhengig av størrelse på hvert enkelt prosjekt så er kvaliteten i arbeidet like viktig. Alle bidragsytere er avgjørende for et vellykket sluttresultat, det være seg lokale, nasjonale eller internasjonale leverandører. Fremover kommer vi til å jobbe enda tettere sammen med gode leverandører for å forenkle, standardisere og digitalisere. På den måten kan vi i fellesskap finne vinn-vinn-løsninger og samtidig oppnå et lavere kostnadsnivå, sier Opedal.  

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093