23948sdkhjf

"Helge Ingstad" er allerede hevet flere meter

Nærmere to og en halv måneder etter at KNM «Helge Ingstad» sank i Hjeltefjorden, startet hevingen av fregatten ved 4-tiden natt til tirsdag.

Avgjørelsen om å starte hevingsarbeidet av fregatten KNM «Helge Ingstad» ble tatt mandag kveld, og ved 4-tiden tirsdag morgen startet selve hevingen av fartøyet. Det skjer to og en halv måneds tid etter at fregatten sank etter en kollisjon med tankskipet TS «Sola» i Hjeltefjorden i Øygarden i Hordaland. Hevingen er blitt utsatt flere ganger, ikke minst grunnet dårlig vær. Nå er målet at fregatten skal være hevet i løpet fire-fem dager.

Morgentimene tirsdag har gått med til å stramme vaierne på kranene, og ifølge bergingsleder Anders Penna i BOA vil det ikke ta så lang tid før løftet er en realitet. Til NRK sier han at det trolig vil ta om lag en times tid å få fregatten opp fra havbunnen. Han karakteriserer operasjonen som svært kompleks. Om lag 300 personer er involvert i selve hevingen, og et av hovedfokusene er at ingen skal bli skadet under operasjonen.

Ved 8-tiden tirsdag morgen ble sikkerhetsvaiere og –kjettinger som har vært festet til land kuttet, opplyser Forsvarsmateriell til NRK. Samtidig kan man se at stadig mer av fregatten blir synlig over vannflaten. Ved 10.30-tiden er fregatten hevet flere meter.

Statens naturoppsyn har observert oljeskadet fugl og pattedyr, skriver Kystverket i en pressemelding. Fire gråmåker og en oterfamilie i nærheten av den havarerte fregatten KNM «Helge Ingstad» har fått olje på seg, sannsynligvis fra havaristen.

 

På NRKs sider kan du følge hevingen direkte: https://www.nrk.no/hordaland/folg-hevingen-av-knm-_helge-ingstad_-direkte-1.14312996

 

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109