23948sdkhjf

Bedre resultat for Equinor

Equinor rapporterer et justert driftsresultat på 37,4 milliarder kroner (4,4 milliarder dollar) og 12,75 milliarder kroner (1,5 milliarder dollar)USD etter skatt i fjerde kvartal 2018.

Dette er en oppgang fra noe over 3,6 milliarder kroner (3,956 milliarder dollar), som ble lagt fram for 2017.

Dette skriver i Equinor i en pressemelding i forbindelse med framleggelsen av resultatene for fjerde kvartal i fjor onsdag.

Driftsresultatet i henhold til IFRS var på 6,7 milliarder USD, og IFRS-resultatet var på 3,4 milliarder USD.

 Fjerde kvartal og året var kjennetegnet av:

  • Solide resultater og sterk kontantstrøm. Gjeldsgrad redusert til 22,2 %
  • Sterk drift. Rekordhøy produksjon for fjerde kvartal og for året
  • Fortsatt vekst i avkastning på gjennomsnittlig sysselsatt kapital til 12 %
  • Rekordhøy reserveerstatningsrate (RRR) på 213 %
  • Økning av kvartalsutbyttet med 13 % til 0,26 USD per aksje, forutsatt godkjenning fra generalforsamlingen

- Sterk drift og høy produksjon ga solide resultater og kontantstrøm i et kvartal med betydelige markedssvingninger. Vi leverte økt avkastning for året som helhet, og forventer økt inntjening også fremover. Etter sterke forbedringer de senere år, foreslår styret å øke kvartalsutbyttet med 13 % til 0,26 USD per aksje, sier konsernsjef for Equinor ASA, Eldar Sætre.

- Kontantstrømmen var sterk fra alle deler av virksomheten. Med en gjennomsnittlig oljepris på 71 dollar per fat, genererte vi godt over 6 milliarder dollar i organisk fri kontantstrøm for året. Vi har også gjennomført flere verdiøkende transaksjoner, styrket vår finansielle posisjon, og redusert gjeldsgraden fra 29 til 22,2 prosent, sier Sætre.

Justert driftsresultat var 4,4 milliarder USD i fjerde kvartal, opp fra 4 milliarder USD i samme periode i 2017. Justert driftsresultat etter skatt var 1,5 milliarder USD, opp fra 1,3 milliarder USD i samme periode i fjor. Høy produksjon med høyere priser bidro til økningen. På grunn av prisingsmekanismer i markedet førte det betydelige fallet i oljeprisen til en negativ engangseffekt med høyere enn vanlig differensial mellom realiserte væskepriser og Brent Blend gjennomsnitt. I tillegg ble resultatet negativt påvirket av høyere leteaktivitet og lavere marginer fra raffinering og produkthandel. For året som helhet, var justert driftsresultat 18 milliarder USD, opp 42 prosent fra 12,6 milliarder USD i 2017.

FORNØYD: Equinors konsernsjef Eldar Sætre kan smile fornøyd etter framleggelsen av resultatene for fjerde kvartal i fjor. FOTO: EQUINOR

Driftsresultatet i henhold til IFRS var 6,7 milliarder USD i fjerde kvartal, sammenlignet med 5,2 milliarder USD i samme periode i 2017. IFRS-resultatet var 3,4 milliarder USD, opp fra 2,6 milliarder USD i fjerde kvartal 2017. For året som helhet, var IFRS-resultatet 7,5 milliarder USD, opp fra 4,6 milliarder USD i 2017.

- I 2018 godkjente vi syv nye prosjekter som vil levere mer enn 1 milliarder fat i ressurser til Equinor, med en gjennomsnittlig balansepris på 14 dollar og svært lave CO2-utslipp. I kvartalet startet vi opp produksjon fra Aasta Hansteen, Oseberg Vestflanken og Big Foot, og fra solenergianlegget Apodi i Brasil. I tillegg vant vi en ny lisens for havvind utenfor Massachusetts i USA, sier Sætre. 

Equinor leverte en samlet egenproduksjon på 2,170 millioner foe per dag i fjerde kvartal, en økning fra 2,134 millioner foe per dag i samme periode i 2017. Økningen skyldtes hovedsakelig porteføljeendringer og nye brønner, spesielt på land i USA. Nye felt som kom i produksjon bidro også til økningen. Forventet naturlig produksjonsnedgang, i tillegg til redusert gassavtak, motvirket delvis denne økningen. Equinor leverte den høyeste produksjonen noensinne i 2018, med en underliggende produksjonsvekst på mer enn 2 %.

Ved utgang av året 2018 hadde Equinor fullført 24 letebrønner, hvorav ni med drivverdige funn. Justerte letekostnader i kvartalet var 417 millioner USD, opp fra 274 millioner USD i fjerde kvartal 2017, hovedsakelig som følge av høyere seismikk- og boreaktivitet. 

Reserveerstatningsraten (RRR) var den høyeste noensinne med 213 % i 2018, hovedsakelig som følge av godkjenning av nye felt, oppjustering av reservene på eksisterende felt og oppkjøp. Forholdet mellom reserver og produksjon (R/P) økte fra 7,6 til 8,7 år.

Kontantstrøm fra drift før skatt var 27,6 milliarder USD i 2018, sammenlignet med 21,0 milliarder USD i 2017. Organiske investeringer for året 2018 var 9,9 milliarder USD. Ved utgangen av året var gjeldsgraden redusert til 22,2 %. 

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109