23948sdkhjf

Må flytte produksjonen utenlands

Etter 60 år er det over og ut for bestikkproduksjon ved Hardanger Bestikk. Nå flyttes produksjonen til Asia.

Det er Fri Fagbevegelse som skriver dette. Eier Rune Leikvoll sier til nettstedet at dette var det «siste de ønsket». Fri Fagbevegelse besøkte Hardanger Bestikk i Kinsarvik i 2017. Da var det optimisme å spore hos de ansatte.

– Så lenge vi ikke begynner å spise med fingrene, og vi fortsatt gir hverandre gaver, så tror jeg vi skal klare oss, sa Rune Leikvoll sa Leikvoll den gang.

Men siden den gang har mye skjedd. Og tallene har ikke vært positive de siste månedene, men at det skulle bli så dramatisk, kom som et sjokk på de ansatte, sier klubblederen til Fri Fagbevegelse. Hardanger Bestikk har 48 ansatte i ei bygd med 450 innbyggere. De ansatte går nå en usikker tid i møte. 21 av dem jobber i produksjonen, som nå skal flyttes til Kina eller Vietnam.

TIL ASIA: Etter 60 med produksjon av bestikk i Kinsarvik er det asiater som skal gjøre den jobben. FOTO: HARDANGER BESTIKK

Mange har jobbet ved bedriften i flere 10-år. Fri Fagbevegelse skriver at det var Odd Leikvoll, Runes far, som startet bedriften i låven i 1958. Først med sølvplatter, og fra 1980-tallet med bestikk i rustfritt stål. Nesten 1,5 millioner bestikkdeler ble produsert årlig.

Høy grad av automatisering har vært med å holde bedriften levende i Norge, i tillegg til godt design. Men nå går det mot slutten. I fjor feiret bedriften 60 år, men gikk med 4,4 millioner kroner i minus i 2017. Også i fjor vil det bli et underskudd.

En av årsakene til at Hardanger Bestikk nå flytter produksjonen, er at 160 av forhandlerne deres ble lagt ned i fjor.

Det er usikkert hvor mange som fortsetter og blir igjen. Design- og produktutvikling og noe logistikk blir igjen i Kinsarvik.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093