23948sdkhjf

Oslo Havn åpner nytt landstrømanlegg

Byrådsleder Raymond Johansen åpner det nye landstrømanlegget tirsdag.

Oslo havn skal kutte CO2 utslippene med 85 prosent innen 2030 og bli nullutslippshavn på sikt. Det er målet i handlingsplanen "Oslo havn som nullutslippshavn." Den ble vedtatt av Oslo bystyre 14.november i fjor. I handlingsplanen heter det at alle skip som anløper Oslo havn på sikt skal benytte nullutslippsteknologi ved kai, samt ved inn- og utseiling.

Bygging av nytt landstrømanlegg er et skritt i retning nullutslippshavn. Her får fergene fra Stena Line og DFDS strøm når de ligger til kai. Slik bidrar fergene til lavere klimautslipp og grønn teknologi. Reduksjonen i CO2 tilsvarer utslipp fra mer enn 1 300 biler årlig.

Fra landstrømanlegget går elektrisitet til fergenes elektriske anlegg, og fergene kobler seg sømløst til nettet ved hjelp av kabelkranen. Landstrøm sparer fergene for om lag 1 420 tonn drivstoff årlig.

Oslo Havn KF er opptatt av å utvikle og ta i bruk grønn teknologi. Derfor benytter havna droner for å identifsere søppel på sjøbunnen. Havna utvikler en elektrisk båt som skal fjerne søppelet, og benytter også automatiske søppelfangere i sjøen (Portbin). Containerterminalen Yilport har som mål å bli utslippsfri på sikt.  

Samtidig er Oslo Havn KF opptatt av å flytte gods og passasjerer fra vei til sjø, for sjøveien er mer miljøvennlig enn alle andre transportformer. 

 

Kilde: Pressemelding fra Oslo Havn

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078