23948sdkhjf

Avgjørende moduler bygget i Norge

Modulene i akterenden på KNM «Helge Ingstad» ble produsert i Bergen.

Det skriver Sysla.no. Det har så langt vært fokus på det spanske skipsverftet Navantia i forbindelse med fregatt-ulykken på Vestlandet. Nå viser det seg at sysla.no har funnet ut at moduler, der det har blitt avdekket mangler ved fartøyets vanntette integritet, er bygget i Norge.

Navantia sto for selve hovedbyggingen, men i alt var det 250 norske bedrifter som fikk oppdrag i forbindelse med byggingen.

Sysla.no skriver at det var to norske verft som fikk i oppdrag å bygge moduler til fregatten. Det var Mjellem & Karlsen i Bergen og Kleven Maritime i Florø og Førde.

Førstnevnte verft gikk konkurs under arbeidet med fregattene, og ble senere overtatt av Magnus Stangeland og Bergen Group 2003-2012. Arbeidet med moduler til de fire første fartøyene ble utført på Marineholmen i Bergen.

Da man begynte på det femte fartøyet i Spania, fant det norske selskapet ut at økonomien var veldig tøff, og trakk seg dermed ut og satset på den såkalte «service-avtalen». Det medførte at modulene til den havarerte fregatten ble de siste som ble levert fra Bergen.

En som satt sentralt i Mjellem & Karlsen, sier til nettstedet, at modulene som ble skipet fra Bergen til Spania, var såkalte fullskrogsblokker. De dekket fra hoveddekket og ned til kjølen.

Kleven Maritime i Florø og Førde produserte modulene til forskipene.

Den foreløpige rapporten fra Havarikommisjonen slo fast at det var kritiske sider ved vanninntrenging mellom skottene i den havarerte fregatten. Det er modulene i dette området som skal ha blitt bygget i Bergen, ifølge Sysla.no.

Navantia har sagt at de skal undersøke funnene i kommisjonens rapport, men uttaler via en talsperson at de ikke har noe feil under byggingen av KNM «Helge Ingstad» og de andre fregattene.

Trygve Aarland, som er intervjuet av Sysla.no, tror ikke at tegnefeil eller modulsammensetningen alene er årsak til den tragiske ulykken.

– Jeg har større tro på at skadens omfang kanskje er større enn det beregningsmodellene viser, fortsetter han, og understreker at han ikke har annen informasjon enn det han har fått gjennom mediene, sier han til Sysla.no.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078