23948sdkhjf

Vil ta ett år å hogge opp KNM «Helge Ingstad»

Opphoggingen og gjenvinningen av fregatten er den største jobben som Norscrap West AS noen gang har gjort. Prosjektleder Erik Ræstad i selskapet, sier at det vil ta ett års tid å hogge opp krigsskipet.

Norscrap West er et datterselskap i Hellik Teigen Group, som har hovedkontor på Loesmoen i Hokksund.

– Oppdraget betyr mye for oss. Det vil sørge for 16-17 prosent av årsomsetninga vår, men i volum er prosjektet egentlig ikke så veldig stort. I et normalår går 85.000 tonn jern og metall gjennom bedriften vårt. Metallet fra Helge Ingstad vil utgjøre 4.500- 5.000 tonn, sier han til Drammens Tidende.

Avisa skriver at det var til sammen fire leverandører som til slutt kjempet om det store oppdraget. Men til slutt valgte Forsvarsdepartementet Norskrap West på Askøy i Vestland fylke. Kontrakten er verd 60 millioner kroner.

Regjeringen skriver i sin pressemelding at Forsvaret ikke har kapasitet til å ta fra hverandre et skip som KNM «Helge Ingstad». I tillegg måtte et norsk selskap stå for jobben, fordi det fortsatt finnes en del utstyr igjen på fregatten.

STORE SKADER: KNM "Helge Ingstad" fikk store skader etter sammenstøtet med tanskipet TS "Sola". Her slepes fregatten etter hevingen. FOTO: FORSVARET

Ræstad sier at Norscrap West fikk jobben fordi de har laget en god plan for destrueringen, og det til riktig pris. Han beskriver prosjektet som komplekst og sammensatt, ifølge DT.

Han opplyser videre at nærmere 40 personer skal jobbe med skipet når det skal begynne å tømmes. Før den tid vil fire til fem personer være engasjert i oppdraget.

KNM «Helge Ingstad» befinner seg nå til kai i Ågtotnes i Øygarden kommune. Planen er å flytte skipet til Hanøytangen ved Bergen, der Norscrap West holder til, i løpet av februar.

KLIKK for alle artikler i KNM Helge Ingstad.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078