23948sdkhjf

Tok 20 min å finne fregatten

I dag skal Havarikommisjonen legge fram sin første rapport om KNM «Helge Ingstad»-ulykken. Men den første letebåten som kom til kollisjonsstedet i Hjeltefjorden fant ikke noe fregatt.

Det gikk 20 minutter fra den første slepebåten kom til stedet, og fant havaristen i fjæresteinene. Dette skriver sysla.no, som har fått tak i en rapport fra Kystverket.

Det store tankskipet TS Sola hadde akkurat svingt nordover med en taubåt foran og bak, men for disse var det vanskelig å oppdage fregatten som kom imot. Ifølge Sysla.no forlot den ene slepebåten området før ulykken inntraff og kjørte tilbake til Stureterminalen. Denne fikk kontraordre om å komme tilbake til kollisjonsstedet. Det tar om lag 10 minutter. Men fartøyet fant ingen fregatt – før etter ca 20 minutter. Da hadde KNM «Helge Ingstad» drevet inn mot fjæresteinene uten maskinkraft med det som senere er blitt betegnet som en 45 meter lang flenge på den ene siden. Skaden fikk fartøyet da det kolliderte med TS Sola der hvor tankskipets ankerfeste er.

Sysla.no skriver videre at da det ble klart hvilket fartøy som kom mot den store tankbåten, kalte de opp fregatten. Dette er kjent fra avisene tidligere, men det er uklart hva som skjer de neste minuttene og hvorfor fartøyene kolliderer.

TS Sola får sjekket om det er store skader på skipet og om det lekker olje, og det gjør det ikke. Tankskipet fortsetter derfor nordover. Det ene slepefartøyet, som er gått tilbake til Stureterminalen, får beskjed om å komme seg tilbake til kollisjonsstedet, og finner altså ikke fregatten med det første. Det går 20 minutter man finner fregatten i fjæresteinen.

«På tross av at mannskapet på Sola TS ber KNM Helge Ingstad endre kurs over sambandet og sender lyssignaler med såkalt aldis-lampe, fortsetter de to skipene på kollisjonskurs», skriver Sysla.no. I et siste desperat forsøk prøver TS Sola å bakke kraftig og svinge unna, men en kollisjon er uungåelig.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078