23948sdkhjf

Tar i bruk miljøvennlig teknologi i verdensklasse

Siemens og BKK Nett etablerer et pilotprosjekt for å bygge en transformatorstasjon med ny teknologi for opptil 145 kV gassisolert koblingsanlegg, som et alternativ til SF6-gass.

SF6-gass er en av de mest potente klimagassene, og norske myndigheter jobber med å finne alternativer som reduserer bruken av denne gassen.

Teknologien er basert på teknisk ren luft (80 % nitrogen og 20 % oksygen) som isolasjonsgass og vakuum effektbryter. Anlegget blir det første i verden på dette spenningsnivå.

BKK har ambisjoner om å bygge Europas største landstrømanlegg til cruisebåter ved Bergen Havn, og det nye anlegget som bygges ved Koengen i Bergen vil tilrettelegge for dette.

- Med vannkraft har Norge verdens mest klimavennlige kraftsystem. Nå investerer vi i et pilotprosjekt som skal bygge et anlegg med alternativ til SF6-gass, og blir dermed først i verden med denne teknologien. Siemens er en stor og seriøs leverandør, og vi har forventninger om at de vil utvikle denne teknologien også for andre produktgrupper, sier Wenche Teigland, adm. direktør i BKK Nett.

Våren 2020 skal anlegget står ferdig på Koengen i Bergen. Kontrakten har en verdi på ca. 10 MNOK.

- Vi opplever stadig større interesse fra våre kunder for miljøvennlige løsninger for energibransjen. Siemens tar skrittet fullt ut, og tilbyr nå en løsning som er helt uten klimagasser. Vi er derfor glade for at dette passer med de mål og visjoner BKK Nett har for sitt fremtidige strømnett, sier Nils Klippenberg, direktør i Siemens AS.

Fakta:

I høyspente koblingsanlegg brukes isolasjonsgasser for å redusere avstander og dermed oppnå kompakte løsninger. SF6-gass Siemens’ løsning for miljøvennlige koblingsanlegg kalles BlueGIS og består av «Clean air» som isolasjonsmedium og vakuum effektbryter.

Clean Air: består av 80 % nitrogen og 20 % oksygen, altså tilnærmet det samme blandingsforhold som i atmosfæren. Den er stabil over hele levetiden og er kommersielt lett tilgjengelig.

Vakuumbryter: Vakuumbryteren er grunnleggende for at Siemens velger denne løsningen. Siemens er verdensledende på denne vakuumteknologien med 40 års erfaring og 5,5 millioner leverte vakuumrør over hele verden. Vakuumbryteren er vedlikeholdsfri og hermetisk lukket gjennom hele levetiden, dette betyr.

  • Ingen giftige spaltningsprodukter fra lysbuen som krever tiltak ved åpning av anlegget.
  • Ingen reduksjon av isolasjonsnivå eller bryteevne over tid.

 

Kilde: Pressemelding fra Siemens

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094