23948sdkhjf

Norge går til sak mot Trumps ståltoll

- Vi mener at USAs tilleggstoll på stål og aluminium er i strid med WTO-regelverket, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

- WTOs tvisteløsningsmekanisme er den ordinære måten å løse uenighet på når man ikke har nådd frem via tvisteløsningskonsultasjoner. Derfor har vi, sammen med EU og flere andre, i dag bedt WTO om å opprette et tvisteløsningspanel om USAs tilleggstoll, sier utenriksminister Søreide videre.

Norge har, i likhet med Canada, EU, India, Kina, Mexico, Russland, Sveits og Tyrkia, konsultert med USA i Genève, som et første skritt i en tvistesak. Disse konsultasjonene med USA har ikke ført til en minnelig løsning. Norge og flere andre WTO-medlemmer, deriblant EU, har derfor valgt å anmode WTO om å opprette et tvisteløsningspanel for å få en uavhengig vurdering av saken. En slik panelbehandling, som er en form for voldgift, vil anslagsvis vare i noe over ett år. Tvisteløsningspanelets rapport vil deretter kunne ankes inn for WTOs ankeorgan.

UTENRIKSMINISTER Ine Erikisen Søreide. FOTO: OSLO HØYRE

USA innførte 23. mars tilleggstoll på visse stål- og aluminiumsprodukter på henholdsvis 25 og 10 prosent for å beskytte sin egen industri. Dette rammer også norsk eksport til USA. Internasjonale vilkår for handel med stål og aluminium er viktige for Norge og norsk næringsliv. Norsk eksport av stål og aluminium i kategoriene som rammes av tilleggstollen, var på nærmere 36 milliarder kroner i 2017. Tilsvarende verdi for eksport til USA var ca. 90 millioner kroner. EU er det klart største markedet for norsk stål og aluminium.

- Selv om vår eksport til USA av stål og aluminium er beskjeden, er denne saken prinsipielt viktig. En åpen økonomi som Norges er avhengig av at det regelbaserte multilaterale systemet fungerer. Regjeringen står opp for norske næringer som møtes med ulovlige handelsrestriksjoner og forsvarer det regelbaserte handelssystemet, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

 

Kilde: KIlde: Utenriksdepartementet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078