23948sdkhjf

Ny rekord gjennom Nordøstpassasjen

Det russiske tankskipet Christophe de Margerie brukte bare seks og et halv døgn gjennom Nordøstpassasjen. Skipet hadde med gass fra Hammerfest.

Det 300 menter lange fartøyet gikk gjennom Nordøstpassasjen på rekordraske seks og et halvt døgn, og hadde med seg gass fra Hammerfest til Sør-Korea.

Det var NRK som først omtalte saken, og ifølge statskanalen er det russiske fartøyet verdens første kombinerte gasstanker og isbryter. Skipet kan forsere is som er mer enn to meter tykk.

Saken har også vært omtalt i flere britiske medier, blant annet BBCog The Guardian, og Vladimir Putin skal selv ha møtt opp for å gratulere mannskapet om bord med rekordseilasen.

Skipet kom fra Statoils LNG-anlegg på Melkøya ved Hammerfest, og det var franske Total som ifølge Statoil lastet gassen. Total er en av partnerne sammen med Statoil i Snøhvitfeltet i Barentshavet, skriver NRK.

Klimaendringene har ført til rask issmelting i Arktis, og ved at man nå kan ta i bruk Nordøstpassasjen, vil fartøy på tur fra Europa til Asia kunne spare 12 til 15 dagers reisetid. NRK skriver at dette vil gi kostnadsreduksjoner og kunne gi mindre utslipp av skadelige utslipp. Skipsfarten er som kjent en stor årsak til slike utslipp.

Det er planlagt 15 skip som Christophe de Margerie. Skipet hadde en snittfart på 14 knop gjennom Nordøstpassasjen. Dette selv om isen flere steder var mer enn en meter tykk.

Kilde: Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11