23948sdkhjf

Offshore-rederiene sliter

Mens norsk oljebransje snakker om optimisme og ONS-messen melder om en svært god messe, så viser en oversikt som sysla.no presenterer, at bare ett av de fem største offshore-rederiene her i landet gikk med overskudd i andre kvartal.

Det er helt klart en sterk optimisme i norsk oljeindustri for tiden. Det meldes om mangel på arbeidskraft, samtidig som stadig flere snakker bransjen opp. Den nylig avholdte ONS-messa var svært positiv. Men nå viser en oversikt fra sysla.no at av de fem største offshore-rederiene i Norge, så var det det bare ett av dem som hadde overskudd i andre kvartal.

De fem rederiene som nettstedet har sett nærmere på, er Solstad Farstad, DOF, Siem Offshore, Eidesvik Offshore og Havila Shipping. De er alle notert på Oslo Børs.

Det ene selskapet som gikk i pluss andre kvartal viser seg å ha sikret en justert avtale med obligasjonseierne i perioden.

Solstad Farstad-rederiet er det største av de fem, og de gikk med 779 millioner kroner i minus i nevnte kvartal. Selskapet økte driftsinntektene sine godt i samme periode – fra 711 millioner kroner i andre kvartal til 1 359 millioner tilsvarende kvartal i år, skriver sysla.no. I kvartalsrapporten skriver selskapet at av rederiets 141 skip lå 47 i opplag.

Neste rederi som sysla.no omtaler er DOF. Dette rederiet går også med stort underskudd, hele 549 millioner kroner i minus i andre kvartal. Nedgangen er langt mindre enn året før, da resultatet før skatt var på minus 186 millioner kroner. Sysla.no melder at fem av DOFs 67 båter er i opplag.

Bedre stilt er det Siem Offshore, det eneste rederiet blant de fem største i Norge som er børsnoterte, som gikk i pluss i andre kvartal. Siem Offshore fikk et positivt resultat i kvartalet på 0,2 millioner dollar, melder sysla.no, som legger til at dette i all hovedsak skyldes en justert avtale med obligasjonseierne til de to underselskapene SIOFF01 og SIOFF02. 6,5 millioner dollar i minus ble driftsresultatet i andre kvartal, mot 54,3 millioner dollar i minus samme periode 2017. Altså en forbedring. Rederiet har 41 skip i flåten, og av disse er fire i opplag.

Det fjerde rederiet som sysla.no har sett nærmere på, er Eidesvik Offshore. Rederiet leverte i andre kvartal i år, et underskudd på 105,6 millioner kroner mot 203,9 millioner i pluss samme periode 2017. De positive tallene fra 2017 blir begrunnet med en termineringsinntjening på 72 millioner kroner, reduksjon i nedskrivninger på fartøy med 22,8 millioner og etableringen av et samforetak (joint venture) som inkluderte kontraktsinntjening for skipene Oceanic Vega og Oceanic Sirius. Eidesvik Offshore har åtte av 22 skip i opplag.

Havila gikk også i minus i andre kvartal i år, og minustallet ble noe høyere enn tilsvarende periode i 2017 – fra 105 millioner kroner i fjor til 133 millioner i år.forventer også svakt marked i 2019, men skriver i sin rapport at de tror markedet bedres i 2019. De gikk med 133 millioner kroner i minus i andre kvartal i år, mot 105 millioner i minus i andre kvartal 2017. Havilas omsetning har steget i samme periode, og i sin kvartalsrapport oppgir selskapet at det har fire skip i opplag.

 

Kilde: Kilde: sysla.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078