Sirkulær økonomi og internasjonal stålbransje

| Av Morten Dahl | Tips redaksjonen om en historie

- I dag er sirkulær økonomisk tenkning nærmest blitt vanlig i industrien, og påvirker alle aspekter av samfunnet. Tidligere betydde sirkulær økonomi at man primært hadde fokus på avfallshåndtering og gjenbruk. I dag påvirker sirkulærøkonomien alle aspekter ved ressurseffektivitet – fra produksjon til forbruk.

Dette skriver direktør for økonomiske studier og statistikk i Worldsteel Association, Nae Hee Han. Hun forsøker på sin blogg å finne svar på hvordan sirkulær økonomi og bærekraft vil påvirke verdens stålindustri.

Les også: Vil ha globalt fokus på drikkebokser av stål

Hee Han skriver at implementeringen av sirkulærøkonomi kommer til å bli et vesentlig fokus-område også for verdens stålindustri de nærmeste årene. Mange andre bransjer er kommet mye lenger med tanke på slik endring, men nå må også stål-industrien ta tak i disse utfordringene, mener hun. Selvsagt er gjenbruk et vanskelig område å jobbe for i en industri som er tuftet på å selge nye produkter.

- La oss starte med et eksempel. Hvis konstruksjonsbjelker fra en eksisterende bygning kan bli gjenbrukt i en ny bygning, vil dette føre til redusert etterspørsel etter nye stålbjelker. For at gjenbrukspraksis skal bli mer implementert i bransjen, må «sirkulær» design tenkt for gjenbruk av bygningsmaterialer og støttende logistikksystemer være en del av helhetsbildet. Dette er en trend som de mest innovative i byggebransjen allerede har fokus på, skriver Hee Han. Hun skriver videre at i dag er sirkulær økonomisk tenkning nærmest blitt vanlig i industrien, og påvirker alle aspekter av samfunnet. Tidligere betydde sirkulær økonomi at man primært hadde fokus på avfallshåndtering og gjenbruk. I dag påvirker sirkulærøkonomien alle aspekter ved ressurseffektivitet – fra produksjon til forbruk.

Det finnes allerede i dag noen veletablerte og kjente forretningsmodeller for gjenbruk i produksjon. WABCO og Renault i bilbransjen og Caterpillar i maskinindustrien er gode eksempler. Et tredje eksempel er Maersk, som er verdens største transportselskap og kan gjenbruke 95 prosent av materialene fra sine trippel E-fartøyer. På forbrukersiden, møter gjenbruksproduksjonen større utfordringer på grunn av kompleksitet og et stort utbud produkter og variasjon knyttet til design og produksjonslinjer. Her betyr også kost-nytte-aspektet mye.

Selv om det ligger et stort potensiale for gjenbruk i byggenæringen, så utgjør dagens gjenbrukte materialer kun 2 prosent av byggematerialene i Europa. Hee Han skriver at fokuset på sirkulærøkonomi bare vil øke, og etter hvert komme under lovgivningen, noe som vil føre til krav innen feltet. Dette betyr at sirkulærøkonomi er noe bedriftene må få implementert i sine forretningsmodeller. Digitaliseringen vil være med på sette fart på sirkulærøkonomien, og gjøre det enklere å implementere. Sporing av materialer er et viktig område innen dette feltet, og potensialet til å følge et produkts hele livssyklus er dermed stort.

Les også: Miljøgevinst: Stena velger tog framfor lastebil

Videre skriver hun at omleggingen mot en mer sirkulær økonomi så langt er i startfasen, men at dette vil endre seg raskt på grunn av trendene vi ser verden over: alminneliggjøring av sirkulær økonomisk tankegang, endring av myndighetsreguleringer og innføringen av ulike innovative sirkulær økonomiske modeller. Mens stål blir sett på som noe av det mest sirkulære materiale, spesielt fordi det så lett kan gjenvinnes, så vil prinsippene bak sirkulær økonomi i bransjen få en videre betydning for hele industrien. Dette gjelder både reduksjon, gjenbruk og gjenproduksjon.

- Det vil gi nye muligheter for stålnæringen, og ikke minst for bruken av stål, skriver Hee Han videre.

Hun peker også på at reguleringer vil bli en viktig faktor i framtiden. Hun nevner blant annet EU som har fokus på sirkulær økonomi, og som også gir støtte til denne form for økonomi og bærekraftig utvikling. I Kina har sirkulær økonomi vært en del av lovgivningen i mer enn 10 år. I land som Brasil, Japan og Korea er også denne formen for økonomisk tenkning på full fart framover og som vil bidra til endringer for forretningsmessig lovgivning.

World Steel Association mener at sirkulær-økonomi er så viktig for stål-industrien at organisasjonen inviterer til en stor konferanse om teamet i Brussel 10. september. Konferansen vil kun være for medlemmer av World Steel Association.Hold deg oppdatert med Metal Supply NO

Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Moen Marin har levert «Karl Senior»

Cramo lanserer BIM-tjenester

Ny standard for stålkonstruksjoner

Polarled åpner i løpet av året

Allerede 80 % fullt på Nor-Shipping

Nytt grønt belysningssystem

Nyhetsbrev

AF Gruppen skal fjerne plattform

Vil bygge Europas største vindkraftverk

Mål om å bli Topp 5 i Yrkes-EM

Udekket ingeniørbehov rammer næringslivet

Suksess for norsk vaskerobot

VIDEO: Se 6000 tonn løftes ombord på Njord A

TTS Gruppen sikret kontrakter for 46 millioner

Riggdører bygd i Sør-Korea holdt ikke mål

TESS: Målet er 10 milliarder i 2020

Lasteskip brant under stormen

Aker Solutions med stort vedlikehold-oppdrag i Brasil

Hydro sikrer 90 nye jobber

West Hercules skal bore flere letebrønner

Handelskrigen påvirker norske bedrifter

Storkontrakt med kinesisk lysleverandør til flyplasser

Normeka på Rømskog har nylig inngått en større kontrakt med en av Kinas største aktør for innflyvningslys til flyplasser med sitt eget varemerke Normarc Frangible Masts by AmpliSafe. - Dette er en stor kontrakt for oss, sier Jan Tore Rognstad og Gunstein Arnesen i Normeka.

ABB med stor tog-kontrakt

Sykkylven Stål får ros for omstilling

Nær 2 millioner tonn fra vei til hav

Lavere produksjonstall enn forventet

Fikk kontrakt for avlusningslekter

TTS Gruppen med India-kontrakt

Kongsberg sikret ny milliardavtale

Hydro på topp på bærekraft-liste

Adm. dir. i GC Rieber Shipping slutter

- Lenge til det vil bli bygget skip til oljenæringen

Ap-velgere i Nordland vil ikke ha konsekvensutredning

Havbruksdagen åpnes av fiskeriministeren

Proactima skal hjelpe Shell og OKEA

Statfjord-feltet legges ned om få år

Finsk transportselskap i retten

Se alle Bedriftenes egne nyheter

ESAB Rebel 235ic, Høstkampanje- få med 2 stk. sveiseprosedyrer

Gratis webinar: Festo YJKP ServoPresse

iTec en viktig bidragsyter når MSG Production åpnet ny vaske- og avisningshall for fly i Skien

Wirecutter

AMADA: Pressesett forhåndsvisning ved EuroBlech 2018

Kostnadseffektive, kraftige og effektive motorer til prosessindustrien

Verktøymakere! Ta kontakt.

FRAM: Spreader beam

Beskyttelse for container og mur på miljøstasjoner

Punkt- og kontinuerlig nivå-målinger med JUMO NESOS

Gave langs grønn linje

iriSound Intercom Solutions

RS Components utvider RS Pro-pneumatikkporteføljen

Boltrekking og grønn energi

Kjære kunde!

Trådløs kommunikasjon i solcelleanlegget

RS Components introduserer industrivideoskoper for bruk innen utstyrskontroll

Kurs i flensearbeid, NS-EN 1591-4

To MESSER MultiTherm maskiner er nå klare for salg

Nytt Instrumentmagasin ute nå!

Torgy LNG med gjennombrudd i Kina

RS Components introduserer ekstra kraftige kontakter for en rekke industrie...

bondura® Assembly Paste

TESS kjøper Pro Industri AS

Fluke RSE300 og RSE600 stasjonære termokameraer

Send til en kollega

0.219