23948sdkhjf

Investerer 41 milliarder i Sverdrup 2-feltet

Equinor og Johan Sverdrup-partnerskapet bestående av Lundin Norway, Petoro, Aker BP og Total leverer i dag utbyggingsplanen for andre fase av prosjektet til Olje- og energidepartementet.

Med økt ressursestimat og lavere investeringskostnader vil fullfeltutviklingen av Johan Sverdrup bidra til enda større verdiskaping.

– Johan Sverdrup-feltet er den største feltutbyggingen på norsk sokkel siden 80-tallet. På platå vil feltet produsere opp til 660.000 fat per dag, med en balansepris under 20 dollar per fat og med meget lave CO2-utslipp på 0.67 kg per fat. Johan Sverdrup er i rute til å levere store mengder energi med høy lønnsomhet og lave utslipp i mange tiår fremover, sier Eldar Sætre konsernsjef for Equinor i en pressemelding.

– Vi annonserer i dag økte ressursanslag og reduserer det samlede investeringsestimatet for både første og andre fase av utbyggingen med ytterligere 6 milliarder kroner siden februar i år. Siden PUD for første fase i 2015, har vi redusert det samlede investeringsestimatet for Johan Sverdrup fullfeltsutbyggingen med over 80 milliarder kroner, sier Sætre.

I april ble Aibel tildelt en intensjonsavtale for prosjektering, innkjøp og bygging av dekket til prosessplattformen (P2) i fase 2 av Johan Sverdrup-utbyggingen. Den endelige kontrakten forventes signert senere innen kort tid og har en estimert verdi rundt åtte milliarder kroner.

Fullfeltsutbyggingen av Johan Sverdrup er beregnet til å bidra med mer enn 900 milliarder kroner i inntekter til staten over feltets levetid. En oppdatert analyse fra Agenda Kaupang estimerer at utbyggingen av Johan Sverdrup fase 1 og fase 2 kan bidra med over 150 000 årsverk i Norge i perioden 2015-2025. I driftsfasen er det beregnet at Johan Sverdrup kan sysselsette over 3400 årsverk per år.

– Vi har fullført nærmere 80 prosent av første fase i utbyggingen, og det er gledelig å se at den gode framgangen og kvaliteten i byggefasen ser ut til å fortsette i sammenstillingsfasen ute i havet. Med dette er vi i god rute for å starte produksjonen fra feltet i november neste år, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor. 

Oppdatert investeringsanslag for fase 1 er nå 86 milliarder kroner, en reduksjon på 30 prosent tilsvarende 37 milliarder kroner siden innlevering av PUD fase 1.

– Vi har jobbet systematisk med å gjøre andre fase av Johan Sverdrup utbyggingen enda mer lønnsom og robust. Vi har tatt med oss de gode løsningene og erfaringene fra fase 1 og optimalisert utbyggingskonseptet for fase to i samarbeid med våre partnere og leverandører. I PUD for fase 2 har vi redusert investeringsestimatet til 41 milliarder kroner, og balanseprisen for fase 2 er nå på under 25 dollar fatet, sier Øvrum.

Produksjonsoppstart for fase 2 utbyggingen er planlagt i ferjde kvartal 2022.

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094