23948sdkhjf

Sparer penger på å bygge i Tyrkia

Havbør AS har bestilt et nytt fartøy, som ifølge Kystmagasinet.no vil være billigere å bygge i Tyrkia enn i Norge. Besparelsen skal ifølge nettstedet ligge på 15 til 20 millioner kroner.

Havbør AS, som holder til i Straumsund i Lofoten, har bestilt et nytt fartøy av Viknøy – her omtalt som nye Vikanøy. Det nye fartøyet skal bygges i Tyrkia og her vil det bli minst 15 millioner rimeligere å bygge båten enn om den skulle vært bygget i Norge, skriver Kystmagasinet.no. Men det er en hake ved kontrakten, og det er at den ble undertegnet lenge før den voldsomme nedgangen i tyrkisk lira, som følge av handelskrigen med USA. Dette kan ifølge nettstedet føre til forsinkelser, men samtidig blir tyrkiske verft mer konkurransedyktige.

Den nye Vikanøy-båten skal koste 115 millioner å bygge i Tyrkia. Fartøyet blir 44,2 meter langt og 11,5 meter bredt, og skal være ferdig fra det tyrkiske verftet i juli 2020.

Selv om selve fartøyet bygges i Tyrkia, skal det leveres utstyr til en verdi av om lag 26 millioner kroner. Her er ifølge Kystmagasinet.no flere norske leverandører inne. CFlow AS skal blant annet levere utstyr til en verdig av om lag 3,6 millioner kroner, Kuldeteknisk AS bidrar med RSW-system og pumper for fem millioner kroner. I tillegg bidrar Rapp AS, Latech AS og McGregor Norway med utstyr.

Prisen på levering fra det tyrkiske fartøyet er avtalt i euro. Kontrakten ble signert i midten av mai i år, og siden den gang har den tyrkiske liraen falt med hele 33 prosent. En slik utvikling gjør arbeidsomkostningene lavere, og holder liraen seg så lav framover, vil det ifølge Kystmagasinet.no bli tøffere for skandinaviske og baltiske verft å konkurrere med tyrkerne.

Det er NSK Ship Design som har tegnet den nye båten.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094