23948sdkhjf

Vant Johan Sverdrup-kontrakt til 8 milliarder

Statoil har inngått avtaler med Aibel, Aker og Kværmer om fase to av Johan Sverdrup-utbyggingen.

Aibels kontrakt er alene verdt rundt åtte milliarder kroner.

Andre fase av Johan Sverdrup-utbyggingen ventes å starte opp i 2022, men Aibels arbeid starter umiddelbart.

– En gledens dag

– Dette er en gledens dag i Aibel da vi har fått den ultimate bekreftelsen på at vi har den nødvendige kompetansen og konkurransekraften for å kunne levere et så stort og viktig prosjekt. Vi ser fram til å fortsette realiseringen av neste fase av Sverdrup-feltet sammen med Statoil, sier Aibels konsernsjef Mads Andersen.

Kontrakten omfatter prosjektering, innkjøp og fabrikasjon. Arbeidet starter umiddelbart og vil bli ledet fra Aibels kontor i Asker.

Milliardavtale også til Aker og Kværner

Samtidig skal Kværner og Aker Solutions gjennom et samarbeidsselskap gjennomføre ingeniørarbeid, innkjøp og bygging av en ny utstyrsmodul på rundt 5000 tonn for stigeplattformen på Johan Sverdrup-feltet. Kontraktsverdien av denne er på omkring 3,4 milliarder kroner.

Arbeidet med selve modulen vil bli utført av Kværner på Stord. Inkludert ringvirkninger for underleverandører og lignende forventes kontrakten å generere arbeid for omtrent 2000 personer.

– Vi ser fram til å jobbe med Aker Solutions i et fokusert samarbeidsselskap med en felles prosjektledergruppe, sier Elly Bjerknes, konserndirektør med ansvar for plattformprosjekter i Kværner.

Fornøyd minister

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) gleder seg over kontrakten.

– At Aibel og Kværner/Aker har vunnet nye, store milliardoppdrag knyttet til byggetrinn to på Sverdrup, er svært gledelig. Sverdrup-utbyggingen er et levende bevis på hvor mange arbeidsplasser, store positive ringvirkninger og statlige inntekter petroleumsaktiviteten vår skaper, sier han til NTB.

Aibels ingeniørkontor i Thailand og selskapets egne verft i Thailand og Haugesund vil også være sentrale i leveransen, som på topp vil engasjere rundt 3500 medarbeidere.

Giganten Johan Sverdrup

  • Johan Sverdrup er et av de fem største oljefeltene på norsk sokkel.
  • Med antatte utvinnbare ressurser på mellom 2,1–3,1 milliarder fat oljeekvivalenter, blir det et av de viktigste industriprosjektene i Norge de neste 50 årene.
  • Johan Sverdrup blir bygget ut i flere faser. Konseptvalg for andre fase ble gjort i 2017 og består av en ekstra prosessplattform (P2), modifiseringer av stigerørsplattformen og havbunnssystemer for produksjon og injeksjon. Plan for Utvikling og Drift (PUD) for andre fase skal innleveres før september 2018.
  • Første fase skal etter planen starte opp sent i 2019, med en produksjonskapasitet anslått til 440.000 fat olje per dag.
  • Andre fase ventes å starte opp i 2022, med full feltproduksjon anslått til 660.000 fat olje per dag. Platåproduksjonen på Johan Sverdrup vil tilsvare 25 prosent av all norsk petroleumsproduksjon.
  • PARTNERE: Statoil: 40,0267 % (operatør), Lundin Norway: 22,6 %, Petoro: 17,36 %, AkerBP: 11,5733 % og Maersk Oil: 8,44 %.

Kilde: Statoil

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093