23948sdkhjf

Skal utvikle fremtidens materialer

Nå får norske bedrifter tilgang til testfasiliteter og kompetanse som tidligere var forbeholdt store industrikonsern.

Formålet med det nyåpnede Future Materials-senteret på Sørlandet er først og fremst å hjelpe små og mellomstore bedrifter fra hele landet med å få ideer raskere ut i markedet.

Bak det såkalte katapult-senteret står Elkem, ReSiTec, Arendals Fossekompani og Universitetet i Agder, flere med eksisterende industrielle testanlegg som har gjort veien til oppstart kortere, skriver Siva – selskapet for industrivekst – i en pressemelding.

Allment tilgjengelig

– Laboratorier, test-haller og utstyr som tidligere ble brukt til utvikling internt i bedrifter, gjøres nå tilgjengelig på kommersielle betingelser for alle som ønsker. Vi er veldig stolte av et bredt sammensatt og kompetent industrielt team som står klare til å hjelpe nye bedrifter, sier Lars Petter Maltby, konstituert daglig leder for senteret.

Katapult-senteret skal bidra til at Norge som nasjon opprettholder posisjonen som verdensledende eksportør av materialteknologi. Det etableres med bakgrunn i eksisterende industrielle testanlegg hos ReSiTec, Elkem Technology og Mechatronics Innovation Lab. Her skal nye, bærekraftige materialer utvikles og testes for framtidens produkter.

Bærekraftige materialer

Forståelse for nye materialers egenskaper, sammensetning og bærekraftprofil er avgjørende for å opprettholde en ledende posisjon når materialteknologien er i kraftig utvikling.

– Katapult-senteret er et tilbud til landets mange små og mellomstore bedrifter som er avhengige av fremtidens materialer i sine produkter. Det skal være en pådriver for bærekraftige materialer, noe vi trenger for å få til det grønne skiftet. Nå er jobben å få bedrifter over hele landet til å ta katapult-senteret i bruk, sier Stein Terje Dahl, konstituert administrerende direktør i Siva.

Det globale behovet for avanserte materialer basert på partikler i mikro- og nano-størrelse er enormt. Bransjer som solenergi, elektronikk, olje og gass, vindkraft, bygg og anlegg og bilindustrien er avhengig av å benytte framtidens materialer i sine produkter, og det er tøff konkurranse om å komme raskest mulig til markedet.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078