23948sdkhjf

Kongsberg Gruppens kjempekontrakt

Qatar-kontrakten betegnes som den «den største i Kongsbergs historie».

Det norske forsvars- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen melder at de nettopp har signert en samarbeidsavtale med Qatar om langsiktige utviklingsprogrammer for teknologi innen forsvar, maritim industri og digitalisering.

15.000 årsverk og 15 milliarder

Konsernet beskriver samarbeidet som «det største i Kongsbergs historie», og selskapet anslår at det i første omgang vil gi grunnlag for 15.000 årsverk og involvere over 170 norske underleverandører.

Aksjen til Kongsberg Gruppen ble tirsdag pauset i påvente av meldingen fra selskapet. Da aksjen ble åpnet for handel igjen hoppet aksjen umiddelbart seks prosent, skriver e24.no.

Kjempeavtalen innebærer blant annet at Kongsberg Gruppen skal levere fjernstyrte våpenstasjoner og kommunikasjonsutstyr til 490 nye pansrede kjøretøy som franske Neter skal levere til Qatar.

Ifølge en børsmelding fra selskapet anslås disse leveransene alene til å være verdt opptil 15 milliarder.

Kongsberg verdensledende

– Kjøretøysprogrammet vil bli Kongsberg-gruppens største enkeltavtale noensinne og medfører omfattende norsk verdiskapning og høyteknologiske arbeidsplasser i mange år fremover. Om lag 15.000 norske årsverk og mer enn 170 norske små- og mellomstore virksomheter vil bli involvert i programmet over de neste åtte årene, sier konsernsjef Geir Håøy.

– Det er veldig viktig og bra at norsk forsvarsindustri vinner kontrakter i utlandet. Det gir arbeidsplasser og utvikling av ny teknologi, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

Sammen med myndighetene i Qatar har Kongsberg-gruppen etablert selskapet BK Systems for teknologiutviklingsprogrammer. Selskapet skal ha hovedkontor i Qatar Science & Technology Park, og får administrerende direktør fra Kongsberg-gruppen.

Kongsberg-sjef Geir Håøy undertegnet avtalen tirsdag sammen med Nasser al-Naimi, administrerende direktør i Barzan Holdings.

– Vi er i dag den verdensledende leverandøren av denne typen systemer, og er svært tilfredse med at myndighetene i Qatar velger våre løsninger, teknologi og kompetanse, sier Håøy.

Verdien til Kongsberg-aksjen skjøt i været da nyheten ble kjent tirsdag formiddag, og var opp nesten sju prosent noen timer senere.

Største noensinne

Kongsbergs missilbidrag, Joint Strike Missile (JSM), til de nye F-35 jagerflyene er ventet å ha en høyere eksportverdi enn Qatar-avtalen, rundt på 20–25 milliarder kroner. Men inntektene er fordelt over en lengre tidsperiode, kanskje så mye som 30 år, ifølge Teknisk Ukeblad. Derfor er Qatar-avtalen unik, mener direktør Torbjørn Svensgård i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI).

– Når vi snakker om eksportverdi, er dette enestående. Ja, det er riktig at JSM har et større potensial, men foreløpig er det ikke inngått noen kontrakter. Qatar-avtalen viser at norsk forsvarsindustri kan lykkes igjen. Dette er et resultat av et meget langsiktig og tett samarbeid også med andre industripartnere, sier han til TU.

– Vi kan være stolt av at vi har en norsk forsvarsindustri som har teknologi, kompetanse og konkurranseevne til å lykkes internasjonalt, sier næringsminister Isaksen.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079