23948sdkhjf

Fishing for litter fortsetter

I to år har fiskere fjernet søppel fra havet i Fishing for Litter-prosjektet. Nå viderefører regjeringen støtten.

I 2016 ble Fishing for Litter, en toårig prøveordning der frivillige fiskere samler inn avfall fra sjøen, igangsatt. Onsdag melder regjeringen at de viderefører sin støtte slik at ryddedugnaden kan fortsette ut året.

– For å kunne høste mat fra havet også i framtida, er vi nødt til å gjøre det vi kan for å rydde opp. Derfor har vi også i år bestemt oss for å bidra med midler til en frivillig opprydningsinnsats i fiskerinæringen, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Ifølge departementet har Fishing for Litter-prosjektet sørget for å fjerne rundt 132 tonn avfall fra havet. Ordningen er i dag etablert i Tromsø, Ålesund, Egersund, Karmøy, Båtsfjord, Hvaler, Austevoll og Måløy, og skal nå evalueres.

En av målsettingene har vært å øke fiskernes miljøbevissthet. Disse får ingen kompensasjon for sine bidrag til Fishing for Litter-prosjektet, men tilbys gratis levering av marint avfall.

Fishing for litter

  • Frivillig ordning der utvalgte fiskebåter samler inn marint avfall, frakter det til lands og leverer det inn som avfall til de utvalgte havner som er med i ordningen.
  • I alt 22 fiskebåter deltok i denne miljødugnaden i 2016. Egersund, Ålesund og Tromsø havn tok imot avfall. I år er også Karmøy havn med.
  • Fishing for litter ble etablert i Nederland i 2000, og siden har fiskere fra flere OSPAR-land blitt med. OSPAR-konvensjonen er vårt viktigste regionale forum for utvikling av den marine naturforvaltningen i det nordøstlige Atlanterhavsområdet. Resultatene fra innsamlingen rapporteres årlig inn til OSPAR-sekretariatet.
  • Miljødirektoratet leder prosjektet i Norge, og SALT Lofoten AS har det operative ansvaret. Pilotprosjektet avsluttes 31. desember 2017. 

Kilde: Miljødirektoratet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078