23948sdkhjf

Vil lage biodrivstoff i Norge

Norske Biozin og svenske Preem har inngått en samarbeidsavtale om å produsere biodrivstoff i stor skala i Norge.
Selskapene vurderer å bygge flere fabrikker for produksjon av biologisk råolje, såkalt biozin, i Norge. Råstoffet er biprodukter fra skogbruk og treindustri.

Miljøvennlig bensin og diesel
Preem AB vil kjøpe biozin fra anlegget for å videreforedle det ved ett av sine raffinerier i Sverige. Sluttproduktet blir miljøvennlig bensin og diesel, skriver bladet Samferdsel & Infrastruktur.

– Vi har startet en konseptstudie. Etter det skal vi gjennomføre egne, grundige vurderinger. Det koster mange penger å bygge en fabrikk, og vi må være overbevist om at dette kan bli lønnsomt før vi setter i gang, sier Lars F. Askheim, administrerende direktør i Biozin AS.

Den første i verden
– Dette kan bli den første fabrikken av sitt slag i verden. Det er derfor knyttet en del usikkerhet til blant annet kostnadene, understreker Askheim overfor Samferdsel & Infrastruktur.

Første fabrikk på Jordøya
Det første anlegget planlegges på Jordøya i Åmli kommune. Samlokalisering sagbruket Bergene Holm Nidarå skal gi tilleggsgevinster. Går alt etter planen, vurderes en kapasitetsøkning ved sagbruket.

Blandes med fossilt drivstoff
Preem vil oppgradere biozin til biobensin og biodiesel. Drivstoffselskapet bruker en metode som kalles coprocessing hvor det tas inn biodrivstoff og blandes med fossilt drivstoff.

Med sine 570 bensinstasjoner er Preem Sveriges største drivstoffselskap. Selskapet har to raffinerier og nesten 70 prosent av produksjonen eksporteres.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.74