23948sdkhjf

Økokrim-saken mot TGS starter

Rettssaken mot seismikkselskapet TGS, selskapets tidligere finansdirektør og den tidligere sjefen for Skeie Energy begynner i Oslo tingrett i dag.
TGS, Arne Helland og Christian Albrecht Selmer er tiltalt for brudd på ligningsloven. I retten vil det bli lagt ned påstand om at TGS må betale en bot på 90 millioner kroner.

Varetektsfengslet
I 2014 ble Helland og Selmer pågrepet, siktet for medvirkning til skattesvik. De to ble varetektsfengslet i én uke med brev- og besøksforbud.

Begge nekter straffeskyld, og TGS bestrider grunnlaget for forelegget og Økokrims anklager.

Krevde refusjon av leteutgifter
I selvangivelsen for inntektsåret 2009 har Skeie Energy krevd utbetalt skatteverdien av utgifter til undersøkelse av petroleumsforekomster (leterefusjon). Selskapet krevde fradrag for utgifter til kjøp av seismikk fra TGS.

Kjøpet ble lagt opp slik at Skeie Energy ikke selv skulle ha noen kostnader knyttet til det å bli eier av seismikken, heter det i tiltalen.

Fikk utbetalt over 290 millioner
– Ved at finansdirektøren la til rette for kjøpet, muliggjorde TGS at Skeie Energy kunne kreve utbetalt leterefusjon. Slik fikk Skeie Energy urettmessig utbetalt noe over 291 millioner kroner i refusjon, skriver førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim i tiltalen.

Legitime transaksjoner?
TGS hevder på sin side at salget var legitime transaksjoner mellom to uavhengige selskaper til markedspris. Selskapet har lagt til grunn at en domstolsbehandling vil vise at de ikke gjorde noe galt, men opptrådte aktsomt i forbindelse med transaksjonene.

Det er satt av tolv uker til rettssaken.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078