23948sdkhjf

Varsler salg av marinedivisjonen

Britisk-eide Rolls-Royce rydder opp i konsernet og vurderer å kvitte seg med mesteparten av sin maritime virksomhet.
Rolls-Royce plc melder i dag at konsernet vil foreta en forenkling av virksomheten.

Færre forretningsenheter
Det betyr at fem forretningsenheter skal bli til tre. Som en del av forenklingen vurderes å selge størstedelen av den maritime virksomheten.

De tre nye divisjonene i Rolls-Royce blir Civil Aerospace, Power Systems og Defence. Defence er en nyopprettet divisjon etter sammenslåing av Defence Aerospace, Naval og Submarines.

Potensielt salg
Marinedivisjonen i Rolls-Royce, som i dag leverer teknologi til både kommersielle og militære fartøy, vil bli påvirket av denne endringen på to måter, skriver Rolls-Royce i en pressemelding.

For det første vil den delen av virksomheten som leverer til sjøforsvarsmarkedet (Naval) bli flyttet inn i den nyopprettede Defence-divisjonen. For det andre skal det nå vurderes ulike muligheter for fremtiden, inkludert et potensielt salg, for den delen av virksomheten som leverer til kommersiell skipsfart.

Store nedskjæringer allerede
Siden 2015 har Marinedivisjonen jobbet med å tilpasse seg et sviktende offshoremarked som har ført til store utslag på lønnsomheten. Divisjonen reduserte antall aktiviteter som ikke er regnet som kjernevirksomhet, la ned tolv produksjonssteder verden og redusere antall ansatte med 30 prosent til dagens 4.200.

De fleste av dem som mistet jobben, holder til i de nordiske landene, heter det videre i meldingen.

Beholder Bergen Engines
Rolls-Royce understreker at den beholde den delen av sin maritime virksomhet som leverer komplekse skipssystemer til marinefartøy, inkludert til Storbritannias Royal Navy og US Navy.

Rolls-Royce vil også beholde motorvirksomheten som sorterer under Power Systems-divisjonen. En del av den er norskregistrerte Bergen Engines AS som driver motorfabrikken på Hordvikneset i Bergen. Bedriften gir arbeid til 700 mennesker.

Går med underskudd
Marinedivisjonen rapporterte en omsetning på 1,1 milliarder pund i 2016, og et resultat på minus 27 millioner pund, rundt 290 millioner kroner. Sjøforsvarsmarkedet stod for 25 prosent av denne omsetningen, mens det kommersielle markedet representerte 75 prosent.

1.600 ansatte i Norge
Av Marines 4.200 ansatte globalt, jobber 3.600 mot det kommersielle markedet. 1.600 av disse er ansatt i Norge, rundt 500 jobber i Finland og 200 i Sverige. De øvrige medarbeiderne er spredd på salgs- og servicekontorer verden over.

Om ansatte i Norge rammes av omstruktureringen og et eventuelt salg, er usikkert.

Da Metal Supply skrev om saken for første gang i slutten av november i fjor, opplyste Rolls-Royce at rundt 100 ansatte kunne bli påvirket hvis det kom til en virksomhetsoverdragelse. Dette skulle hovedsakelig gjelde aktiviteter i Brattvåg i Haram kommune.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078