23948sdkhjf

Er alle gode ting tre for Yme?

Repsol Norge har levert sin plan for gjenoppbyggingen av Yme-feltet. Det blir det tredje forsøket.
Repsol som etablerte seg her til lands i 2006, er operatør på Yme-feltet og opplyser at de planlegger investeringer på i overkant av 8 milliarder kroner.

Ble tre ganger så dyr
Det har vært produksjon på feltet to ganger tidligere: først fra 1996 til 2001 da det ble stengt på grunn av sviktende lønnsomhet. Så åpnet feltet igjen i 2007, men med en skandalebefengt plattform med sprekker i bærekonstruksjonen. Plattformen ble til slutt skrotet i 2016.

Forventede investeringer for Yme-prosjektet var den gang 4,8 milliarder kroner, men kostnadene økte til over 14 milliarder.

Brønner gjenbrukes
Under den planlagte gjenoppbyggingen av Yme-feltet skal totalt ni brønner gjenbrukes. Dessuten er det planlagt seks nye brønner.

Repsol har ingen planer om å bygge ny plattform. Selskapet vil bruke en kombinert bore- og produksjonsrigg, skriver nettstedet Sysla. Repsol har allerede inngått en femårig leiekontrakt på riggen Mærsk Inspirer. I avtalen med Mærsk Drilling ligger en opsjon på fem år.

Hovedsakelig norske leverandører
Det forventes at norske leverandører vil stå for 70 prosent av leveransene, opplyser selskapet. Den samlede sysselsettingen i utbyggingsfasen er anslått til rett under 12.000 årsverk, mens det vil antakelig bli rundt 1.000 årsverk når Yme er i drift, mener Repsol.

I produksjon fra 2020
De utvinnbare oljereservene fra Yme-feltet er stipulert til rundt 65 millioner fat totalt ved en produksjon over ti år. Første olje fra Yme er planlagt for første halvdel av 2020.

Oljefeltet Yme ligger i den sørøstre delen av Nordsjøen, 110 kilometer sørvest for Egersund. Rettighetshavere i feltet er Repsol med 55 prosent, Lotos Exploration and Production Norge (20 prosent), OKEA (15 prosent) og KUFPEC Norway (10 prosent).
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078