23948sdkhjf

Vil utsette kutt av maskinskatten

KS ber om å utsette kuttet av maskinskatten med ett år. Norsk Industri vil ikke høre snakk om det.
I budsjettforliket 23. november ble Høyre, Frp, KrF og Venstre enige om å utfase skatten over sju år fra 2019. Samtidig lovet partiene flere kompenserende tiltak for kommunene som rammes av skattekuttet.

Urealistisk tidsskjema
Kommunene må imidlertid foreta et omfattende takseringsarbeid før maskinskatten kan trappes ned. KS mener at tidsskjemaet for det er «helt urealistisk».

Arbeidsgiverorganisasjonen har derfor sendt et brev til Stortingets finanskomité hvor den ber om at den vedtatte nedtrappingsplanen utsettes med ett år, til 2020.

KS peker også på at det bare finnes få og små takseringsfirmaer. Det kan skape problemer for kommuner som er nødt til å ha nye takster raskt på plass.

Skal få kompensasjon
Stortinget påla regjeringen å gi kommunene, først og fremst industrikommuner, nesten full kompensasjon for bortfallet av skatten, med et tak på 500 millioner kroner. 348 kommuner har for tiden eiendomsskatt på verk og bruk.

Norsk Industri sterkt imot
Norsk Industri vil ikke ha noe av en slik utsettelse.

- Det er vi sterkt imot. Kommunene har fått syv år på seg og et løfte om kompenserende tiltak. Det bør være mer enn nok, selv for de aller minst omstillingsvillige i kommunal sektor, sier kommunikasjonsdirektør Finn Langeland til Metal Supply.

- Kan ikke ha sett hva KS tar opp
KS reagerer i sterke ordelag på Langelands kommentar.

- Uttalelsen fra kommunikasjonsdirektøren i Norsk Industri kan tyde på at han ikke har sett, eventuelt brydd seg om å se, hva KS faktisk tar opp. Vi har ingen kommentarer til selve overgangsperioden på sju år. Det er ikke den som er problemet, poengterer Helge Eide, KS` områdedirektør for interessepolitikk, på spørsmål fra Metal Supply.

- Problemet er at 348 kommuner må retaksere produksjonsutstyr og produksjonsinstallasjoner separat, og også retaksere eiendommene etter nytt grunnlag som næringseiendom innen 1. mars 2019, for i det hele tatt å kunne iverksette overgangsordningen med virkning fra eiendomsskatteåret 2019, presiserer Eide.

- Det må gjøres innen denne fristen, enten overgangsperioden hadde vært på tre, fire, fem eller - som nå vedtatt - sju år. Og det må, også av hensyn til skattyterne, gjøres med kompetanse som det ikke er overskudd på i markedet, understreker KS-direktøren.

500 millioner kan være for lite
- Tror du at den lovede kompensasjonen på 500 millioner kroner vil holde?

- Vi har ikke noe fullgodt grunnlag til å kunne fastslå om 500 millioner kroner er tilstrekkelig for å sikre at alle kommuner blir kompensert fullt ut. Det vil blant annet avhenge av hvordan den politiske enigheten om å videreføre eiendomsskatt på nettanlegg forstås i praksis, sier Helge Eide til Metal Supply.

- På usikkert grunnlag – ut fra det vi vet nå og ut fra anslag på hva dette dreier seg om som vi ikke selv har hatt mulighet til å kvalitetssikre – kan det synes som om dette beløpet vil være noen (få) hundre millioner for lavt til å dekke alle tap, når det nye lovverket er blitt fullt ut gjeldende etter sju år, tror KS-direktøren.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093