23948sdkhjf

- En seier for industrien

Maskinskatten forsvinner. En seier for industrien, mener Norsk Industri, industribedriftenes arbeidsgiversammenslutning.
I forbindelse med forhandlingene om neste års statsbudsjett ble de borgerlige partiene omsider enige om å fjerne den såkalte maskinskatten. Samtidig lovet partiene «flere kompenserende tiltak» for kommunene som rammes av skattekuttet.

Hvordan disse «kompenserende tiltak» skal se ut, er foreløpig uklart.

Kommunene taper store inntekter
Finansdepartementet sendte i sommer ut på høring forslaget om å endre reglene for eiendomsskatt på arbeidsmaskiner i verk og bruk. Regjeringen anslo inntektstapet til minst 1,2 milliarder kroner for kommunene.

Les også: Taper stort på skattekutt

Det er særlig kommuner med store industribedrifter som rammes av at maskinskatten kuttes. Etter gjeldende regler skal verdien av arbeidsmaskiner tas med i grunnlaget for eiendomsskatten når de betraktes som en del av firmaet.

Nedtrappingsplan
Partiene har landet på en løsning der maskinskatten opprettholdes i 2018, mens mange industribygg takseres på nytt slik at det blir klart hva som tilhører bygget.

Deretter, i 2019, starter en syv års periode hvor skatten fases ut med en sjuendedel per år, for så å forsvinne i sin helhet fra 2026. Da det er taksten fra 2018 som gjelder som basis for beskatning for årene etter, betyr dette at nyetableringer i 2019 og senere vil slippe maskinskatt, siden de ikke har noen skattetakst fra 2018, forklarer Norsk Industri.

Ikke raskt nok, men ok
- Dette er en viktig seier for industrien og viljen til å investere i Norge for å utvikle industrien og trygge arbeidsplassene fremover. Vi kunne godt tenkt oss å få skatten fjernet raskere, men konstaterer at det var harde tak mellom mange kommuners ønske og industriens posisjon. Så vi verdsetter det endelige utfallet, er reaksjonen til Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

Norsk Industri har lenge ment at maskinskatten i årevis har forårsaket krangel og feiltaksering av for eksempel maskinparker i industrien og også forhindret at bedrifter foretar større investeringer.



Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063