23948sdkhjf

Reagerer på boretillatelse i gytefelt

Både fiskere, redere og forskere reagerer på at Statoil har fått tillatelse til å bore på Vikingbanken, et område som har vært stengt for fiskeriaktivitet i over 20 år.
Statoil fikk i september tillatelse til å letebore etter olje på Tune Statfjord-feltet i Nordsjøen, men boringen måtte utsettes fordi både Norges Fiskarlag, Fiskebåt, Pelagisk Forening, Naturvernforbundet og Bellona hadde klaget Miljødirektoratets tillatelse inn for Klima- og miljødepartementet.

Viktig område for tobis
Bakgrunnen for de sterke reaksjonene er at Tune Statfjord-feltet, som ligger rundt 120 kilometer vest for Bergen, er et viktig område for å fiske tobis. Det er en fiskeart som regnes som viktig for økosystemet i Nordsjøen, skrev Stavanger Aftenblad i oktober.

Nå har Klima- og miljødepartementet avvist klagen, melder Bergens Tidende.

Statoil starter dermed boringen om kort tid.

Frykter for fiskebestanden
Vikingbanken inneholder tobis, en fiskeart som er vesentlig for økosystemet i havet og en viktig bestanddel i fiskefôr.

– Vikingbanken er et felt hvor det ikke har blitt fisket siden 1990-tallet for at vi skal få opp tobisbestanden, sier Harald Østensjø, avdelingsleder i Fiskebåtredernes Forbund (Fiskebåt) i Haugesund, til Stavanger Aftenblad.

– Føre-var gjelder ikke for oljeindustrien

Østensjø sier at det er usikkert hva dette vil bety for miljøet og tobisbestanden.

– I fiskerisammenheng, når vi ikke har god nok kunnskap, retter vi oss etter et føre var-prinsipp, men dette gjelder ikke for oljeindustrien, sier Østensjø, som mener det burde vært nullutslipp.

Også Norges Fiskarlag, Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet reagerer på at både Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet har gitt Statoil tillatelse til utslipp.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109