23948sdkhjf

EU-millioner til vannkraftforskning

Det NTNU-baserte vannkraftprosjektet HydroFlex har fått rundt 60 millioner kroner fra EU-programmet Horizon 2020.
Det har vært mange om beinet. Over 130 søknader ble levert til EU-kommisjonen. Så tildelingen av forskningsmidlene er definitivt en fjær i hatten for NTNU-miljøet i Trondheim.

Skal utvikle en «tøffere» turbin
I utlysningen av forskningsmidlene var ett av kravene at forskerne skal utvikle en turbin som tåler at kraftproduksjonen stopper og starter 30 ganger på én dag. Det er ti ganger mer enn det de fleste turbinene tåler i dag, skriver HydroCen på sine nettsider.

Forskerne har nå fire år på seg til å finne fram til en teknisk løsning som gjør det mulig å sette i gang kraftproduksjon på kortest mulig tid – uavhengig av kraftverkets størrelse. Målet er å finne ut av hvordan vannkraft kan «trå til» umiddelbart når sola ikke skinner og vinden ikke blåser – slik at man kanskje ikke trenger å ha fossile reservekraftverk som i dag.

Internasjonalt samarbeid
- Det som gjør dette ekstra spesielt og nyttig, er at tildelingen også fører med seg et omfattende samarbeid med forskere i flere land, sier prosjektleder professor Ole Gunnar Dalhaug, ved institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU.

Hvordan reagerer fisken?
Per i dag vet ingen hvordan en slik start-stopp-drift av kraftverkene vil kunne påvirke fisk og annet liv i vassdragene. Derfor skal forskere fra Norsk institutt for naturforskning finne ut hva som må til for å bevare det biologiske mangfoldet hvis kraftverkene ikke lenger skal gå jevnt og trutt.

Det er pekt ut flere forskningsområder i prosjektet: Fleksibilitet i turbiner, fleksibilitet i generatorer, konsekvenser for miljø og biologisk mangfold, formidling og utnyttelse av vannkraft.

Partnere i prosjektet:
• Forskningsinstitutt: NINA (Norsk institutt for naturforskning) og SINTEF
• Universitet: NTNU Trondheim, Luleå University of Technology, Chalmers University, University of Strathclyde, Cyril and Methodius University in Skopje og University of Aachen.
• Leverandører: Rainpower, ABB
• Kraftselskap: Vattenfall, Statkraft og Lyse
• Konsulenter: EDR MEDESO, Multiconsult
• Assosierte forskningsprosjekter: HydroCen og NVKS (Norsk vannkraftsenter)

Fakta om vannkraftprosjektet
Forskningen skal bidra til at norsk vannkraft kan møte komplekse utfordringer og utnytte mulighetene i fremtidens fornybare energisystem.

NTNU er vertsinstitusjon og hovedforskningspartner i HydroCen sammen med SINTEF Energi og Norsk institutt for naturforskning (NINA). HydroCen har rundt 50
nasjonale og internasjonale partnere fra forskning, industri og forvaltning.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078