23948sdkhjf

Aker Solutions Tranby fikk besøk av Vestre: Fikk kjennskap til den nye satsingen

-Et meget godt møte. Slik oppsummerer Arne Rødby besøket til næringsminister Jan Christian Vestre på Aker Solutions’ avdeling på Tranby i Lier torsdag.

Rødby er hovedtillitsvalgt for de ansatte ved Aker Solutions på Tranby, og det var LO som hadde invitert næringsministeren på besøk til Tranby.

I tillegg til en omvisning på anlegget, fikk Vestre kjennskap til Aker Solutions’ satsing mot havvind med utvikling av wet-mate powerstring på 66kv, samt undervanns transformatorstasjoner.

Arne Rødby sier til Metalsupply at Aker Solutions Tranby nå ikke lenger er en del av subsea-divisjonen til Aker, men er hovedkvarter for det nye satsingsområdet Power Solutions, som i all hovedsak retter seg inn mot fornybare energikilder. I dette arbeidet står vannkraft og havvind spesielt sterkt hos Aker Solutions.

Rammebetingelser

- Næringsministeren fikk inngående kjennskap til denne satsingen, samtidig som vi fikk sagt fra om hvilke rammebetingelser som er viktig for oss når vi nå satser innen dette nye segmentet for oss, sier Rødby.

Norterte: Næringsminister Jan Christian Vestre noterte flittig under sitt besøk hos Aker Solutions på Tranby i Lier. Foto: Arne Rødby

Videre fikk han innsyn i satsningen som gjøres på Tranby innenfor vannkraft med nytt produksjonsutstyr og gjenoppstandelsen av Kværner Turbin. Det er investert og investeres til sammen utstyr for 100 millioner kroner til denne nye satsingen innenfor vannkraft.

Rødby kan fortelle at Aker Solutions Tranby nå blir hovedsete for satsingen innen Power Solutions, og at subsea-virksomheten innen olje og gass forventes trappes ned gjennom joint venture-samarbeidet med SLB. Videre flytter subsea sitt hovedkvarter til Lysaker tidlig 2024. Subsea-divisjonen inngår i et nytt joint venture med Subsea 7 og SLB. SLB vil bli styrende med en eierandel på 70 prosent i dette samarbeidet. En endelig sammenslåing vil trolig finne sted i tredje kvartal i år.

Nyttig møte: - Det var svært nyttig og viktig møte å få presentert Aker Solutions nye Power Solutions overfor næringsministeren, sier hovedtillitsvalgt Arne Rødby på Tranby.

Skal ansette flere

- Med den nye satsingen på fornybar energi betyr det at vi skal ansette flere nye folk her på Tranby. Vi skal nå jobbe med andre ting enn det tradisjonelle som har vært rettet inn mot olje- og gass-næringen. Vi har behov for flere ansatte med blant annet kompetanse innen automasjon, sveising og elektroingeniører, sier Rødby, og legger til at disse satsingsområdene innenfor havvind og vannkraft bygger på erfaringen fra olje og gass.

Han kan opplyse at Aker Solutions’ avdeling på Sørumsand i løpet av dette året vil bli innlemmet i Aker Solutions Tranby, og at Power Solutions-segmentet vil omfatte om lag 425 ansatte, som da i hovedsak blir å finne på Tranby i Lier.

Forsvarssatsing også

Næringsminister Jan Christian Vestre fikk et godt innblikk i dette, og noterte flittig under besøket.

-Mitt inntrykk er at han virket oppriktig interessert i det vi holder på her med på Tranby, og han tok med seg våre bemerkninger om de rammebetingelsene vi ønsker for å kunne jobbe best mulig med de energikildene vi satser på i Power Solutions. Dette var et godt møte, sier Rødby.

I tillegg fikk Vestre kjennskap også om Aker Solutions planer for nye forsvarsprosjekter. Blant annet er Aker Solutions i dialog med Krauss-Maffei Wegmann og andre leverandører av tungt materiell til forsvaret.

- Vi satser også mot dette segmentet for å ha flere bein å stå på. Det er en kjent sak at fornybar-markedet sliter med dårlige og til tider også negative marginer. For å kunne gå inn i slike prosjekter er det derfor nødvendig å ha andre bein å stå på som kan demme opp for disse margin-utfordringene, sier Rødby. Videre er det en kapasitetsutfordring innen forsvar hvor Aker Solutions kan bidra med sin kapabilitet. FNs bærekraftsmål nr.16, Fred og sikkerhet er en forutsetning for en bærekraftig fremtid.

Næringsminister Jan Christian Vestre på besøk hos Aker Solutions på Tranby i Lier. Hovedtillitsvalgt Arne Rødby med solbriller. Foto: Aker Solutions

Ser positivt på framtiden

Han legger til at det for tiden er 650 som har Tranby som sin arbeidsplass i Aker Solutions-systemet, men at noen av disse menneskene vil forsvinne når subsea-divisjonen flytter til Lysaker.

- Men det er ingen som mister jobben, og det er ingen planer om nedskjæringer eller permitteringer. Tvert imot. Aker Solutions på Tranby ser svært positivt på framtiden med Power Solutions og satsingen mot forsvaret, avslutter Arne Rødby.

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093