23948sdkhjf

Kritiserer Forsvarets regnskaper

Regnskapene til Forsvaret og Forsvarsmateriell har mangler. Det fører blant annet til at Riksrevisjonen ikke kan bekrefte hva Norges nye kampfly F-35 koster.
Riksrevisjonen er ikke nådig i sin kritikk av regnskapsføringen til både Forsvaret og statsforetaket Forsvarsmateriell.

– Det er sterkt kritikkverdig at Forsvaret og Forsvarsmateriell ikke vil være i stand til å avlegge selvstendige, reviderbare regnskaper før neste år, sa riksrevisor Per-Kristian Foss.

Mangler ved regnskapene
Forsvaret og Forsvarsmateriell, som ble skilt ut som egen virksomhet fra 1. januar i fjor, har fått unntak fra reglene for statlig regnskapsføring i en overgangsperiode. Riksrevisjonen opplyser at bruken av midlene i de to etatene er korrekt rapportert i statsregnskapet, men at de ikke kan uttale seg om regnskapene fordi det er usikkerhet og mangler ved dem.

Hva koster F-35-flyene?
Forsvarsmateriell har blant annet ansvar for anskaffelsen av de nye F-35-kampflyene.

– På grunn av manglende internkontroll har det ikke vært mulig å bekrefte anskaffelseskostnaden for F-35 i Forsvarsmateriells virksomhetsregnskap, skriver Riksrevisjonen.

Feil verdsatt
Det er dessuten avdekket feil ved verdsettelsen av flyene i årsregnskapene til Forsvaret og Forsvarsmateriell, heter det.

Funnene kom fram da Riksrevisjonen i dag la fram sin årlige gjennomgang av departementene og etatene.

Ikke kontroll på utbetalingene
Forsvaret og Forsvarsmateriell hadde til sammen et budsjett på 43,1 milliarder kroner i fjor.

Ekspedisjonssjef Tor Digranes i Forsvarsdepartementet understreker at kontraktsbeløpet er kjent og sier det er kontroll på kontantstrømmene.

– Men vi ser ikke hvor mye som er utbetalt i 2016. Forsvarsmateriell mangler rutiner for å kontrollere disse utbetalingene, sier han.

US-leverandører har trekkrettigheter
Han viser til at systemet for å handle forsvarsmateriell fra USA er spesielt. Norske myndigheter plasserer penger på en konto hvor leverandøren har trekkrettigheter, forteller han.

– Vi må vite til enhver tid hva som er betalt, påpeker Digranes, og føyer til at Forsvarsmateriell er i ferd med å etablere nye rutiner.

Alt skal bli bedre neste år...
Forsvarsdepartementet skriver i sitt svar til Riksrevisjonen at det var nødvendig med noen unntak fra økonomiregelverket i en overgangsperiode, men at Forsvaret har fått i oppdrag å legge til rette for at etatene skal være i stand til å avlegge selvstendige regnskaper, uten unntak, fra og med neste år.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063